Prvo plinarsko društvo nastavlja streloviti rast

Autor: N.D. Objavljeno: 01.04.2016. 🕜 09:14 Lokacija: Zagreb

PPD-ova bruto dobit 2015. porasla je na 268 mil. kn. ili 81%

Prvo plinarsko društvo u 2015. godini prodalo je 1,3 milijarde m3 plina, što je rast od 33% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju financijski rezultati grupe Energia naturalis, koja objedinjuje 19 PPD-ovih tvrtki kćeri. Energia naturalis najviše je rasla na prodaji plina pa s 800 mil. m3 prodanog plina sada drže 26% ukupnog hrvatskog tržišta. Lani su uvezli 786 mil. m3 plina (74% ukupno uvezenih količina), a 26% plina pribavljeno je na domaćem tržištu. Zbog trenda pada cijena na globalnoj razini očekuje da će im prihodi u tom segmentu ove godine padati jer su i sami korigirali cijene svojim kupcima. Među njima se ističe Petrokemija kojoj su cijenu plina uslijed pada cijena spustili za 100 USD za tisuću kubnih metara. PPD se širi i na okolna tržišta; mađarsko, slovensko, BiH i srpsko, gdje žele spremno dočekati početak liberalizacije. Kad je riječ o distribuciji PPD - Distribucija plina upravlja s 595 km srednje tlačne i 29 km visokotlačne mreže, a lani su distribuirali 12,85 mil. m3 plina. Poslovnim korisnicima i kućanstavima isporučili su 12 mil. m3, a drugi dobavljači na njihovom opskrbnom području 0,85 mil. m3 plina. U ovoj godini očekuju poslovnim korisnicima u retailu prodati između 40 i 50 mil. m3 plina.  
Ukupni prihodi grupe lani su iznosili 3,9 milijarde kuna, što je rast veći od 25% u odnosu na 2014., dok bruto dobit iznosi 268 mil kn, ili 81% više nego 2014. Pri tom vrijedi istaknuti da je grupa ostvarila 54 milijuna eura prihoda u tvrtkama koje posluju u Mađarskoj, Sloveniji, Makedoniji i Srbiji, a prihodovno dominira Slovenija gdje je 90% prihoda generirano od trgovine električnom energijom. Prije samo tri godine PPD je ostvario tek sedam milijuna eura prihoda, što ukazuje na strelovit rast i širenje te grupacije. 
Damir Spudić, član Uprave zadužen za financije komentirao je da je financijska pozicija grupe s 0,6 mlrd. kn kapitala i 0,9 mlrd kn obveza stabilna za investicije. Do početka srpnja trebali bi biti dovršeni radovi na 50.000 m3 skladišnog prostora za tekuće terete u Luci Ploče, od ukupno planiranih 110.000 m3, dok će dio terminala za skladištenje LPG-a biti dovršen za godinu i pol dana. U projektima s naftom PPD je ušao u joint-venture s VTI-om, a u planu je i osnutak posebne tvrtke za trgovanje naftom. Tvrtka će ove godine nabaviti nekoliko vlastitih lokomotiva za željeznički prijevoz, a valjanost njihove ponude za dokapitalizaciju Petrokemije vrijedi do sredine svibnja. Tvrtka razvija i ESCO projekte: izgradnju zatvorenog bazena u Sisku, nekoliko bolnica. U planu su i dvije kogeneracija na biomasu u Gradišci i Luci Ploče. Predsjednik Uprave Pavao Vujnovac rekao je da su zainteresirani za dobavu plina preko LNG-terminala, a kao optimalna varijanta čini mu se FSRU rješenje prema kojem se sada konačno ipak ide. 

TAGOVI