Rosneft i Novatek zajednički protiv Gazproma

Autor: I.T. Objavljeno: 29.04.2013. 🕜 15:13 Lokacija: Zagreb

Odnosi između tri najveće ruske energetske tvrtke postaju sve napetiji

Odnosi između tri najveće ruske energetske tvrtke postaju sve napetiji jer su najveća ruska državna naftna tvrtka Rosneft  i najveća privatna plinska tvrtka Novatek udružili napore kako bi zajednički uklonili najveću rusku državnu plinsku tvrtku Gazprom s njegove moćne monopolne pozicije. Tako je čelnik Novateka objavio da pregovori s Gazpromom nisu urodili plodom jer nije došlo do sporazuma u vezi proizvodnih pogona za ukapljivanje prirodnog plina na projektu Jamal. Dvije su tvrtke 2012. godine objavile da će  surađivati na razvoju projekta Jamal i proizvodnji LNG-a. I Novatek kao drugi po veličini proizvođač plina u Rusiji i Rosneft kao najveći proizvođač nafte žele proizvoditi i izvoziti LNG iz arktičkog područja, ali im to ne dopušta Gazprom koji monopol na izvoz plina. Stoga je direktor Novateka izjavio da je suradnja Novateka i Rosnefta od najveće strateške važnosti i obje tvrtke sada usklađeno lobiraju kako bi se na raznim energetskim područjima, od proizvodnje do transporta plina, ukinuo monopol Gazproma.
Istodobno Gazprom nije primio nikakav odgovor od inicijatora uvoza prirodnog plina u Ukrajinu iz Europe. Inicijatori tog, za Gazprom netransparentnog, tzv. reverznog uvoza plina nisu reagirali, jer očigledno nemaju ništa za reći, zaključuju čelnici Gazproma. Tvrtka sumnja da nekoliko europskih dobavljača u dogovoru s ukrajinskom vladom ilegalno prodaje Ukrajini ruski plin koji Gazprom isporučuje u te europske zemlje. S tim u vezi, Gazprom je javno izrekao sumnje u legalnost tog uvoza, navodeći da tim plinovodima fizički nije moguće uvoziti plin u Ukrajinu, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
U isto vrijeme, bugarska vlada proučava mogućnosti da unilateralno skine oznaku tajnosti s plinskog ugovora Bugarske i Gazproma. Naime, stručnjaci su upozorili na činjenicu da su cijene ruskog plina u ostalim zemljama Europske unije javno poznate, dok je u Bugarskoj ona tajna. Stoga su zatražili objavljivanje svih ugovora u energetskom sektoru, uključujući i ugovore s ruskim energetskim tvrtkama. Ipak, nadležno Ministarstvo gospodarstva, energetike i turizma je objasnilo kako Bugarska ne može jednostrano objaviti ugovor koji ima oznaku tajnosti, bez sudskih i financijskih posljedica. Ipak, u Bugarskoj je do sada objavljeno više od 100 ugovora, uključujući privatizacijske ugovore za distributere električne energije i državne energetske tvrtke NEK za kupnju struje od termoelektrana, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI