Ruski plin plinovodima za Europu, a LNG za Aziju

Autor: I.T. Objavljeno: 19.03.2013. 🕜 16:21 Lokacija: Zagreb

Rusija bi prirodni plin za europske zemlje trebala izvoziti plinovodima, a za azijske zemlje u ukapljenom stanju, tankerima

Ruski ministar energetike Aleksandr NOVAK vjeruje da bi bilo mudro izvoziti prirodni plin u Europu plinovodima, dok bi se ukapljeni prirodni plin isporučivao zemljama Azije i Tihog oceana. Time bi se izbjeglo konkuriranje na istim tržištimam, a kako je pojasio ruski ministar, ne bi imalo smisla izvoziti LNG na tržište Europe na kojem ionako dominira Gazprom isporučujući plin plinovodima, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
Istodobno se ruski ministar vanjskih poslova Sergej LAVROV sastao s britanskim ministrom vanjskih poslova i Commonwealtha Williamom HAGUEOM kako bi razgovarali o zainteresiranosti Rusije da izvozi plin u Veliku Britaniju. Britanska vlada vidi Rusiju kao vitalnog energetskog partnera Europe. Najveća britanska naftna tvrtka BP želi povezati ruski plinovod Sjeverni tok s britanskim plinskim sustavom. Britanski ministar navodi kako će bilo kakav ugovor o opskrbi Velike Britanije ruskim prirodnim plinom  biti komercijalne prirode i morat će se uklopiti europske i britanske propise, javlja novinska agencija UPI.


TAGOVI