U očekivanju hladne fronte rastu isporuke ruskog plina preko Ukrajine

Autor: N. D. Objavljeno: 01.02.2023. 🕜 13:30 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Dio cjevovoda (izvornik: ssuaphotos / Shutterstock, 2011.)

 • cjevovodi, plinovodi, naftovodi, toplovodi
    Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

Topla zima 2022/23. i puna skladišta idu na ruku uvoznicima koji traže manje količine ruskog plina

Opskrba plinom iz Rusije u Europu preko Ukrajine porasla je u srijedu ujutro prvi put u nekoliko tjedana, budući da su cijene plina za buduće isporuke porasle. Današnji porast cijena futuresa prema Bloombergu jutros bilježi 6%, jer se očekuje hladnije vrijeme, a fjučersi za idući mjesec su trenutno na niskih 55,9 EUR/MWh. Zalihe u plinskim skladištima u Europi trenutno su na visokih 73%, iznad petogodišnjeg prosjeka. 

Ruski Gazprom priopćio je da će isporučiti 29,4 milijuna kubičnih metara (mcm) plina u Europu kroz Ukrajinu preko ulazne točke Sudzha, što je porast u odnosu na razinu od 24,5 milijuna cm3 u utorak. Međutim, protok je još uvijek oko 27% manji od razine na početku zimske plinske sezone prošle godine.

Ukrajina kao jedina tranzitna točka 

Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina preostala ruta za protok ruskog plina u središnju i zapadnu Europu nakon što je plinovod Sjeverni tok 1 zaustavljen zbog oštećenja uzrokovanih eksplozijama prošlog rujna. U siječnju su ruske isporuke ovom rutom pale u odnosu na prethodni mjesec. 

Analitičari su to pripisali uvoznicima koji uzimaju manje plina prema preostalim dugoročnim ruskim plinskim ugovorima jer su niže temperature i popunjene zalihe u Europi uzrokovale pad cijena na razine prije ukrajinskog rata. Međutim, sada su rasponi cijena povoljniji nego prije kako bi se potaknulo više ruskih protoka, rekao je Yuriy Onyshkiv, analitičar u Refinitivu, javlja Reuters.

Porast nominacija

Cijene plina u Nizozemskoj u utorak su porasle zbog prekida rada u Norveškoj i očekivanja hladnijeg vremena sljedeći tjedan.

U međuvremenu, nominacije ili zahtjevi za ruski plin u Slovačku iz Ukrajine preko granične točke Velke Kapusany također su porasli na 23,7 milijuna kubičnih metara, u usporedbi s 18,6 milijuna prethodnog dana, pokazali su podaci operatora ukrajinskog transportnog sustava.

Međutim, dodatna ruska opskrba preko te točke vjerojatno će ostati u Slovačkoj, a neće se dalje slati u Austriju i Italiju, rekao je Onyshkiv.

Protoci plina na istok plinovodom Yamal-Europe do Poljske iz Njemačke i tokovi ruskog plina preko Ukrajine ostali su stabilni u srijedu ujutro, pokazuju podaci operatora plinovoda. Izlazni tokovi na mjernoj točki Yamal Mallnow na njemačkoj granici iznosili su ujutro 850.252 kilovat sata (kWh) po satu, što se malo promijenilo u odnosu na prethodni dan.

TAGOVI