Moskva i Turska idu prema plinskom čvorištu

Autor: N. D. Objavljeno: 03.01.2023. 🕜 13:32 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Dio plinske stanice Beregovaja u Rusiji (foto: ND 2012.)

• plinski sustavi, plinovodi, Rusija, Gazprom
    Izvor: N.D.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak širi optimizam oko isporuke plina i nafte svjetskim tržištima

Ruski ministar energetike Alexander Novak rekao je da se aktivno radi na uspostavi plinskog čvorišta u Turskoj.

'Trenutno je u tijeku aktivan rad sa zemljama koje će sudjelovati u realizaciji ovog projekta, kao i s potrošačima kojima je potreban ruski plin', rekao je Novak u ponedjeljak u intervjuu ruskoj državnoj agenciji TASS.

Europsko tržište plina ostaje 'relevantno' za Rusiju, a tamo postoje sredstva za isporuku dodatnih količina, uključujući i plinovod Jamal-Europa, zatvoren 'na temelju političkih motiva', dodao je ministar.

Turski tok trenutačno radi punim kapacitetom, ukrajinska trasa isporučuje Europi jednu trećinu količine predviđene ugovorima, unatoč svim proturječjima, a isporuke ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu ove su godine porasle na 19,4 milijarde m3

Izvor: Antonia HohnjecUpitan o obnovi plinovoda Sjeverni tok koji je dignuti u zrak u Baltičkom moru, Novak je rekao da to zahtijeva vrijeme i novac, a potpuna procjena takve mogućnosti može se dati tek nakon završetka istrage.

Novak je kao potencijalne potrošače ruskog plina iz plinovoda naveo Kinu, Tursku, Kazahstan i Uzbekistan, dodajući da postoji i 'dublja perspektiva' isporuka plina Pakistanu i Afganistanu bilo kroz srednjoazijsku infrastrukturu ili s teritorija Irana na temelju razmjene - sporazum prema kojem će Rusija dobivati iranski plin na jugu zemlje, a u zamjenu opskrbljivati plinom na sjeveru za iranske potrošače.

Ruski plin za Azerbajdžan

Također je rekao da postoji dogovor o privremenom povećanju opskrbe Azerbajdžanu.

Novak je sankcije nazvao 'de facto zabranom' opskrbe zapadnim zemljama ruskim energetskim resursima, dodajući da se mnoge odluke, uključujući ograničenje cijena nafte i plina, donose kako bi se politički profitiralo i 'izazvalo duboku dugoročnu štetu' i destabilizaciju u Europi.', javlja Anadolu Agency.

Ministar energetike rekao je da Rusija gradi novu logistiku za transport svoje nafte i plina, ali dok se to ne riješi, europski embargo mogao bi dovesti do smanjenja proizvodnje nafte od 7-8% 2023. 

Izvor: Shutterstock

Novak smatra da bi mogle postojati neke iznimke za isporuke nafte i naftnih derivata u europskom embargu, napominjući da su čak Njemačka i Poljska zatražile isporuke nafte 2023. godine bez navođenja podrijetla goriva, iako su ranije njemački dužnosnici rekli da se misli na kazahstansku naftu.


Rusija ima tankersku flotu i osiguranje


On je rekao da je Rusija obavila neke pripremne radnje kako bi se suprotstavila sankcijama u smislu da je proširila mogućnosti opskrbe morskom naftom i razvila svoja osiguravajuća društva.

Pohvalio je i prelazak na plaćanja u nacionalnim valutama, rekavši da je ta praksa stabilizirala tržište.

"Gazprom je, primjerice, u potpunosti pretvorio plaćanje plina 'Snage Sibira' u juane i rublje na paritetnoj osnovi. Raste i trgovina indijskom rupijom, turskom lirom i ruskom rubljom", rekao je. O perspektivama ruskog energetskog sektora Novak je rekao: 'Rusija je najveći energetski igrač (s 20% svjetskog izvoza plina i više od 20% nafte) i treća je u svijetu po zalihama ugljena."Očito će potrošnja energije u budućnosti samo rasti, pa ne mogu zamisliti kako će svjetsko gospodarstvo bez naših energetskih resursa. Nema nas tko zamijeniti. U tom smo pogledu optimistični i postavljamo si samo ambiciozne ciljeve', rekao je Novak".

TAGOVI