Norveška – glavni dobavljač plina za Njemačku

Autor: B. O. Objavljeno: 09.01.2023. 🕜 08:12 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Plinski plamen (izvornik: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock, 2007.)

 • plin, plamenik, plamen
    Izvor: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock

Njemačka je u 2022. godini uvezla 12 posto manje plina

Norveška je u 2022. zamijenila Rusiju kao najvažnijeg opskrbljivača plinom za Njemačku, priopćio je njemački regulator u protekli petak, nakon što je Berlin veći dio prošle godine proveo tražeći alternativne izvore nakon invazije na Ukrajinu.

Ukupno 33 posto prirodnog plina koji je Njemačka uvezla u prošloj godini došlo je iz te skandinavske zemlje, dok je 22 posto stiglo iz Rusije, objavila je Savezna agencija za mrežne djelatnosti. Primjerice, na ruske isporuke plina u Njemačku tijekom 2021. otpadalo je 52 posto.

Njemačka novinska agencija dpa je izvijestila kako je, prema podacima Savezne agencije za mrežne djelatnosti, lani u tu zemlju uvezeno ukupno 1449 TW h prirodnog plina, što je 12 posto manje nego u prethodnoj godini.
 

Manja potražnja

Prema regulatoru, isporuke plina iz Rusije djelomično su kompenzirane dodatnim uvozom - uključujući onaj kroz Nizozemsku, Belgiju i Norvešku.

Istodobno je izvoz u susjedne zemlje pao za oko trećinu na približno 501 TW h prirodnog plina, dijelom zbog manje potražnje. 

Posljedično, u Njemačkoj je bilo čak pet posto više dostupnog prirodnog plina nego 2021. godine (948 TW h).

U promatranom razdoblju je potrošnja plina u Njemačkoj ukupno pala za 14 posto. Industrija je smanjila potrošnju za 15 posto, dok su kućanstva i tvrtke uštedjele 12 posto. Od listopada do prosinca potrošnja industrije smanjena je za čak 23 posto, a kućanstava i gospodarstva za 21 posto.

TAGOVI