Novi rekord LNG terminala u Świnoujściu

Autor: B. O. Objavljeno: 10.01.2023. 🕜 13:01 Lokacija: Varšava (Poljska)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) 'Celestine River' (izvornik: K Line, 2023.)

• LNG tankeri, LNG
    Izvor: K Line

Najviše ukapljenog prirodnog plina na poljski terminal lani je stiglo iz SAD-a

Terminal za ukapljeni prirodni plin Lech Kaczyński u Świnoujściu na Baltičkom moru tijekom prošle godine prihvatio je 58 brodova za prijevoz LNG-ja za poljsku naftnu tvrtku PKN Orlen. Tako je oboren novi rekord od početka komercijalnog rada tog LNG terminala, na prijelazu iz 2015. u 2016. godinu.

Drugim riječima, PGNiG je lani u Świnoujściu preuzeo LNG s 58 brodova, što je 23 broda više nego u 2021. godini. Tada je, naime, na taj LNG terminal pristalo 35 LNG brodova s ​​ukupno 2,8 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina. 

Količina isporučenog LNG-ja primljenog u Świnoujściu u 2022. iznosila je ukupno 4,4 milijuna tona, što je za 57 posto više nego u prethodnoj godini. Veći uvoz LNG-ja pomogao je osigurati energetsku sigurnost za kupce plina u Poljskoj unatoč izazovnom okruženju tržišta plina u Europi, priopćila je poljska naftna i plinska tvrtka PGNiG (dio PKN Orlena).
 

Trinidad i Tobago

"Ukapljeni prirodni plin koji je stigao na terminal Lech Kaczyński bio je glavni izvor opskrbe Poljske prirodnim plinom u 2022., pokrivajući čak jednu trećinu potražnje za tim energentom u zemlji. Uspješno smo iskoristili sposobnosti skupine Orlen i dostupnu infrastrukturu za uplinjavanje kako bismo sigurno proveli nacionalno gospodarstvo kroz najveću krizu na europskom tržištu plina. U 2023. dodatno ćemo optimizirati naš uvozni portfelj plina, uz pomoć novih LNG brodova koje je unajmila skupina Orlen, od kojih će dva ući u promet u ovoj godini", rekao je Daniel Obajtek, predsjednik Uprave PKN Orlena

Većina brodova s ukapljenim prirodnim plinom, njih 36, stigla je iz Sjedinjenih Američkih Država te potom iz Katara (18 brodova).

Također, LNG je na taj poljski terminal lani uvezen iz Nigerije (dva broda) te Trinidada i Tobaga i Egipta (iz svake države po jedan tanker za LNG).

TAGOVI