Njemačka zaključila sporazum o opskrbi plinom s Katarom

Autor: N.D. Objavljeno: 30.11.2022. 🕜 08:43 Lokacija: Doha (Katar)

Isporuke su predviđene tek od 2026. i to je tek kap u moru njemačkih potreba

Katarski energetski div Qatar Energy sklopio je višegodišnji ugovor o isporuci ukapljenog prirodnog plina (LNG) Njemačkoj, s početkom isporuka predviđenim za 2026. godinu, potvrdio je katarski ministar energetike Saad Sharida al-Kaabi. Katarska će tvrtka plin prodavati američkoj tvrtki Conoco Phillips, koja će ga potom isporučivati u Brunsbuettel, na ušću Elbe u Sjeverno more. 

Isporuke će započeti 2026. i trajat će najmanje 15 godina, s do 2,7 mlrd. m3 plina godišnje, rekao je ministar u utorak na potpisivanju ugovora u Dohi. Al Kaabi je rekao da Qatar Energy također pregovara s njemačkim tvrtkama o dodatnim isporukama plina, javlja DPA. 

Niskougljična Njemačka

Njemačka nije primila niti molekulu ruskog plina od kolovoza, već glavninu plina dobija iz Norveške, Nizozemske i Belgije. Zemlja trenutno gradi pet LNG terminala, kako bi diverzificirala mogućnost opskrbe. Berlin traži način da zamijeni ruski plin, koji je činio polovinu ukupnih potrebnih količina, koje čine oko 100 mlrd. m3 plina godišnje. U višemjesečnim pregovorima s Katarom Njemačka se opirala dugoročnim ugovorima koje ta zemlja priželjkuje i na njima inzistira kako bi imala podlogu za razvoj infrastrukture. 

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da tvrtke trebaju biti svjesne "njemačkih dugoročnih klimatskih planova". Zemlja treba smanjiti potrošnju plina od sredine 2030.-ih ako želi ugljičnu neutralnost do 2045., piše Deutsche welle.   


Katar i Iran dijele najveće plinsko polje na svijetu, Ras Laffan koje se nalazi u Perzijskom zaljevu, u moru između dviju zemalja. Katar najveći dio plina izvozi u Aziju, prvenstveno u Japan, Južnu Koreju i Indiju. Emirat je nedavno potpisao višegodišnji ugovor s Kinom, prema kojem Qatar Energy planira isporučiti ukupno 108 milijuna tona tekućeg plina kineskom koncernu Sinopec (Sinopec) u sljedećih 27 godina. Ministar Al Kaabi naglasio je da je to najduži ugovor o plinu u povijesti industrije tekućeg plina.

TAGOVI