Kuriozitet - Australija započela s izvozom LNG-a u Europu

Autor: N.D. Objavljeno: 28.11.2022. 🕜 08:35 Lokacija: Melbourne (Australija)

Woodside Enenrgy Group isporučio je prvi teret s jako dugačkog puta

Woodside Energy Group priopćila je u ponedjeljak da je po prvi put isporučila teret ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu iz australskog projekta North West Shelf, za koji je njemački kupac Uniper rekao da će pomoći nadoknaditi gubitak opskrbe iz Rusije. Teret od 75.000 tona, što odgovara 100 milijuna kubičnih metara plina, isporučen je 27. studenog za Uniper Global Commodities na terminalu Gate na Maasvlakteu, objavio je Woodside, najveći neovisni proizvođač plina u Australiji. 

Gotovo sav LNG iz Australije ide u Aziju, a rijetke pošiljke idu u Južnu Ameriku. U kolovozu, usred europske potrage za plinom koji bi zamijenio ruske opskrbe, australski teret prebačen je na brod u malezijskim vodama kako bi otišao u Nizozemsku. "Nastavljamo raditi na osiguravanju prijeko potrebne opskrbe plinom u Europi iz pouzdanih izvora kao što je Australija i tako pomažemo u jačanju sigurnosti opskrbe tijekom tekuće krize izazvane ruskim ratom", rekao je direktor LNG-a Unipera Andreas Gemballa u zajedničkoj izjavi s Woodsideom, objavio je Reuters. 

Njemački Uniper nije prvi koji je u Europi primio LNG cargo iz daleke Australije - u kolovozu je u Veliku Britaniju uplovio brod s LNG-jem iz Australije i Omana, a teret je kao i u slučaju pošiljke za Uniper, pretovaren u malezijskim vodama. Australski LNG je u Europi rijedak s obzirom na ogroman trošak transporta i visoke potražnje u Aziji. Prije ovogodšišnje isporuke u Veliku Britaniju, australski LNG u tu je zemlju zadnji puta stigao prije šest godina. Ovoljetna isporuka LNG-a iz Omana bila je Britaniji prva u povijesti.

TAGOVI