Gazprom neće premještati opremu za isporuku plina Sjevernim tokom

Autor: N.D. Objavljeno: 28.11.2022. 🕜 09:25 Lokacija: Moskva (Rusija)

Oprema ostaje na kompresorskim stanicama ključnim za isporuku plina

Ruski Gazprom planira sačuvati opremu za pumpanje plina na kompresorskim stanicama Portovaya i Slavyanskaya koje opskrbljuju plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, izvijestio je u ponedjeljak list Kommersant pozivajući se na izvore. Prema Kommersantu, Gazprom planira zadržati opremu na postajama i ne premještati je na druga mjesta. 

Kommersant je rekao da je Gazprom odbio komentirati svoje izvješće. Niti jedan od plinovoda Sjeverni tok, položen na dnu Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, trenutno ne transportira plin. Sjeverni tok 1 zatvoren je zbog popravaka 31. kolovoza i nikada nije ponovno pokrenut, dok Sjeverni tok 2 nikada ni započeo s isporukama. Obje linije tada su oštećene, što su europske vlasti nazvale činom sabotaže, javlja Reuters. Suvlasnici u plinovodu su njemački Wintershall i Uniper, francuski Engie, austrijski OMV i britanski Shell.

Tragovi eksploziva

Švedski državni tužitelj rekao je da su pronađeni tragovi eksploziva na mjestu oštećenih plinovoda Sjeverni tok, što potvrđuje da je došlo do sabotaže. Četiri eksplozije uzrokovale su curenje u tri od četiri cjevovoda koji čine plinovode Sjeverni tok 1 i 2 u vlasništvu Rusije i zapadnih partnera. 

Rusko ministarstvo obrane je u listopadu izjavilo, bez predstavljanja ikakvih dokaza, da su predstavnici britanske mornarice digli u zrak plinovode. London je to odbacio kao lažno i rekao da je osmišljena kako bi se skrenula pažnja s ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini. NATO i nekoliko europskih zemalja sumnjaju da je Rusija izvršila sabotažu. 

Dana 18. studenog, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija pričekati dok se ne izvrši potpuna procjena štete na plinovodima Sjeverni tok prije nego što odluči o bilo kakvim popravcima, ako ih bude, objavio je Radio Free Europe.

TAGOVI