Danska potvrdila da su eksplozije uzrok puknuća Sjevernog toka

Autor: N.D. Objavljeno: 19.10.2022. 🕜 14:55 Lokacija: Kopenhagen (Danska)

Ni Danci ni Šveđani ne žele govoriti o mogućem krivcu za nezapamćenu diverziju

Danske vlasti priopćile su u utorak da su "snažne eksplozije" uzrokovale puknuće plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 prije tri tjedna, ali su odbile reći tko ih je mogao izazvati. Objavljujući rezultate svoje početne istrage, policija iz Kopenhagena ponovila je riječi švedskih istražitelja koji su ovog mjeseca izvijestili da je curenje na podmorskim plinovodima, izgrađenim za prijenos plina u Njemačku iz Rusije i koji prolaze blizu Švedske i Danske, proizašlo iz detonacija i snažno se sumnjalo na sabotažu

Njemačke vlasti, koje provode vlastitu istragu, odbile su komentirati svoja otkrića, navodeći zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti. Tri tjedna nakon eksplozija na dnu Baltičkog mora, europski istražitelji malo su govorili o tome tko je odgovoran za eksplozije koje su, prema slikama koje je snimio podmorski dron, koji je naručio švedski tabloid Expressen, odnijele čak 50 metara čelične i betonske cijevi na Sjevernom toku 1. 

Postoje utori u morskom dnu gdje su bile cijevi, gdje možete vidjeti slomljene predmete koji izgledaju kao komadi cijevi,” rekao je Trond Larsen, operater drona, za Expressen. “Pretražili smo područje kamerom, ali nismo uspjeli pronaći drugi kraj cijevi.Slike, koje se nisu mogle neovisno potvrditi, pokazivale su dvije različite linije, sa zjapećim prostorom između njih. 

Ekstremna sila

"Potrebna je ekstremna sila da se savije tako debeli metal na način na koji mi to vidimo", rekao je g. Larsen. Čini se da su se eksplozije dogodile na različitim lokacijama na dnu Baltičkog mora - jedna u švedskoj isključivoj gospodarskoj zoni, sjeveroistočno od otoka Bornholm, a druga jugoistočno od istog otoka, ali u međunarodnim vodama koje padaju u dansku isključivu gospodarsku zonu. 

Kopenhagenska policija je u izjavi rekla da je istražila "mjesta zločina u Baltičkom moru" uz pomoć danskog ministarstva obrane, danske nacionalne obavještajne agencije, poznate kao PET, i danskih oružanih snaga. Policija će, zajedno s PET-om, dodatno istražiti incidente, rečeno je, te će surađivati ​​s vlastima u drugim zemljama, uključujući Švedsku i Njemačku. Policija nije precizirala kada će očevid biti okončan, objavio je New York Times.

TAGOVI