Scholz skeptičan prema ograničenju cijene plina

Autor: B.O. Objavljeno: 21.10.2022. 🕜 08:12 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Njemački kancelar upozorava i na globalno povećanje korištenja ugljena

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je iskoristio obraćanje u Bundestagu kako bi izložio svoju energetsku politiku, rekavši da postoje određeni rizici zbog nametanja europske gornje granice cijena plina, upozorivši i na globalno povećanje uporabe ugljena. 

"Politički dogovorena gornja cijena uvijek nosi rizik da će proizvođači onda prodati svoj plin drugdje - a mi Europljani ćemo na kraju imati manje plina umjesto više", rekao je Scholz, navodi se u priopćenju njemačke Savezne vlade. 

K tomu, dodao je da će Europska unija morati blisko surađivati s drugim potrošačima plina poput Japana i Koreje kako bi izbjegla natjecanje.

 

Sigurna opskrba 

Više od polovice od 27 članica EU-a traži ograničenje cijene plina, ali zemlje, uključujući Njemačku i Nizozemsku, odbijaju takvu tržišnu intervenciju. Europska komisija nije dala konkretan prijedlog najviše cijene. 

Scholz je također upozorio na globalno povećanje korištenja ugljena kao rezultat energetske krize potaknute ruskim ratom u Ukrajini. Rat ne bi trebao dovesti do globalne renesanse ugljena, izjavio je Scholz u njemačkom parlamentu, dodajući da će članice EU-a raditi na zajedničkom stajalištu o tom pitanju na predstojećem summitu EU-a. 

Scholz je proglasio prekid njemačke ovisnosti o ruskom plinu, ponovno obećavši kako je opskrba zemlje energijom za zimu sigurna. 

Ponovio je da će država zaštititi kućanstva i gospodarstvo od skoka cijena energije. Nitko, nijedna obitelj, umirovljenik, student i tvrtka ne treba se bojati da će mu se previsoko naplatiti električna energija, plin ili grijanje, rekao je.

TAGOVI