Naslovnica   →Plin

Njemačka štedi manje plina od drugih članica

Autor: B.O. Objavljeno: 24.10.2022. 🕜 08:06 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Finska, Švedska i Latvija više su nego prepolovile potrošnju plina u rujnu

Njemačka je posljednjih tjedana štedjela manje plina od mnogih drugih zemalja Europske unije i kasni s obvezama. 

Iako je Njemačka u kolovozu potrošila 28 posto manje plina u odnosu na petogodišnji prosjek, najveće europsko gospodarstvo u rujnu je uštedjelo samo 7,4 posto, izvijestio je statistički ured Europske unije Eurostat

U srpnju su zemlje EU-a pristale dobrovoljno smanjiti potrošnju plina za 15 posto između kolovoza i ožujka sljedeće godine u usporedbi s prosjekom u proteklih pet godina. U slučaju većih nedostataka opskrbe plinom, dobrovoljni ciljevi štednje postali bi obvezni.

 

Uvoz ruske energije 

U EU-u je pak potrošnja plina pala za 14 posto u kolovozu i 15 posto u rujnu, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Finska, Švedska i Latvija više su nego prepolovile potrošnju plina u rujnu. Slovačka (+5,5 posto), Irska (+2,1 posto) i Španjolska (+0,9 posto) u rujnu su potrošile više plina u odnosu na petogodišnji prosjek za isto razdoblje. 

Sve članica nastojale su odviknuti EU od uvoza ruske energije. Njemačka se posebice oslanjala na ruske opskrbe prije rata u Ukrajini koji je započeo u veljači, iako je Berlin brzo pronalazio alternativne izvore.

TAGOVI