Sabotaža je vjerojatno oštetila obje cijevi Sjevernog toka 2

Autor: B.O. Objavljeno: 28.10.2022. 🕜 08:11 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Vjerojatno i osnovna tehnička dostupnost stoga više nije zajamčena, kaže njemačka vlada

Njemačka Savezna vlada smatra kako je malo vjerojatno da je jedna od dvije cijevi Sjevernog toka 2 u Baltičkom moru još uvijek netaknuta nakon eksplozije koja je taj podmorski plinovod pogodila u rujnu.

"Vrlo je vjerojatno da je čin sabotaže sa snažnim eksplozijama imao negativan utjecaj na obje trase plinovoda i da osnovna tehnička dostupnost stoga više nije zajamčena", odgovorila je Savezna vlada na parlamentarni upit oporbene stranke Alternativa za Njemačku (AfD). 

Neobjašnjive eksplozije krajem rujna uzrokovale su četiri curenja plina u plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru - dva u švedskim i dva u danskim vodama.

 

Napad na infrastrukturu 

Prirodni plin - sastavljen većinom od metana koji zagrijava planet - brzo je iscurio, iako nijedan plinovod zapravo nije isporučivao taj energent usred energetskog zastoja između Europske unije i Rusije. 

Mnogi analitičari su tvrdili da je eksplozija bila namjerna, a neki su rekli da je to mogao biti ruski čin, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Moskva poriče da stoji iza incidenta i sugerira da bi Sjedinjene Američke Države imale najviše koristi od napada na energetsku infrastrukturu. 

AfD se zalagao za pokretanje Sjevernog toka 2 nakon što je tamošnja vladina koalicija predvođena socijaldemokratom Olafom Scholzom odlučila da neće pustiti u rad novi plinovod kako bi smanjila svoju energetsku ovisnost o Rusiji. 

Njemačka Savezna vlada je u svojem odgovoru na upit istaknula kako, bez obzira na eksploziju, plinovod Sjeverni tok 2 nije dobio potrebnu certifikaciju za rad te se neće koristiti u budućnosti.

TAGOVI