Njemačka potrošnja plina je previsoka

Autor: B.O. Objavljeno: 07.10.2022. 🕜 08:08 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Situacija bi mogla postati vrlo ozbiljna, kaže Klaus Müller

Čini se kako se Nijemci oglušuju na apele da ograniče svoju potrošnju energije u svjetlu očekivane nestašice goriva, upozorio je tamošnji ključni regulator u četvrtak nakon što je izvijestio o povećanju potrošnje plina, baš u trenutku kada Njemačka pokušava uštedjeti za zimu. 

"Potrošnja plina je prebrzo porasla prošli tjedan", rekao je Klaus Müller, šef Savezne agencije za mrežne djelatnosti koja je zabilježila prosječnu potrošnju od 618 GW h u kućanstvima i malim tvrtkama tijekom tjedna od 26. rujna, što je 10 posto veća prosječna potrošnje u tom razdoblju nego između 2018. i 2021. godine.

 

Izvanredna situacija 

Industrijska potrošnja također je bila previše pohlepna, navodi se, ističući da je 1.370 GW h potrošeno u tom tjednu približno dva posto više od prošlogodišnjeg prosjeka, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Müller je rekao da će iduće zime doći do izvanredne situacije s plinom ako kućanstva, tvrtke i industrija ne pronađu način kako smanjiti potrošnju za otprilike 20 posto. "Situacija bi mogla postati vrlo ozbiljna ako se naša potrošnja plina značajno ne smanji". 

Kućanstva i male tvrtke čine oko 40 podto potrošnje plina u Njemačkoj, dok na industriju otpada ostatak.

TAGOVI