Berlin nacionalizira njemačkog energetskog diva

Autor: B.O. Objavljeno: 22.09.2022. 🕜 08:09 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Nakon dovršetka dokapitalizacije, Savezna država će posjedovati 99 posto Unipera

Njemačka Savezna vlada trebala bi postati većinski dioničar u Uniperu, najvećem njemačkom uvozniku plina, u nastojanju da podupre tvrtku nakon odluke Rusije da obustavi sve isporuke plina najvećem europskom gospodarstvu. 

Nakon dovršetka dokapitalizacije i preuzimanja dionica Unipera od finske državne energetske kompanije Fortum, Savezna vlada će posjedovati oko 99 posto Unipera, priopćilo je u srijedu Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime, javlja njemačka novinska agencija dpa. 

Uniper je pogođen neredom na energetskom tržištu, koji je pogoršan nedavnim prekidom isporuke ruskog plina Njemačkoj kroz ključni plinovod Sjeverni tok 1. Moskva kaže da se potrebni radovi na održavanju ne mogu provesti zbog zapadnih sankcija, no Berlin odbacuje te tvrdnje. 

Stoga, Uniper se suočava s ozbiljnim financijskim problemima, budući da njegovi korisnici i dalje očekuju gorivo, čak i ako je ruska opskrba presušila. Uniper je morao potrošiti daleko više od planiranog za kupnju plina na otvorenom tržištu kako bi ispunio svoje ugovorne obveze. 

"Daljnji rast troškova nabave zamjene pogoršao je položaj najvećeg njemačkog uvoznika ruskog plina", priopćilo je Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime.

 

Središnji stup 

Stjecanje dionica moguće je tek nakon ispunjenja raznih regulatornih zahtjeva, kao i odobrenja na glavnoj skupštini Unipera i Europske komisije, rekli su u ministarstvu. 

"Uniper je središnji stup njemačke opskrbe energijom", navodi se. "Današnjim većinskim preuzimanjem, Savezna vlada će steći osnovna prava suodlučivanja i kontrole u tvrtki kako bi mogla osigurati sigurnost opskrbe u Njemačkoj". 

Uniper je ranije ove godine već dobio pomoć od Njemačke, ali se situacija pogoršala do te mjere da je preuzimanje bilo nužno kako bi tvrtka mogla opstati. 

Ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck rekao je kako unatoč nacionalizaciji vlada ostaje pri svojem planu da od 1. listopada potrošačima uvede porez na plin. Namet je nužan kako bi se osigurala financijska stabilnost Unipera, rekao je Habeck. 

Također, dodao je kako se ispituje hoće li i dalje biti ustavno nametati taj dodatni porez nakon završetka nacionalizacije.

TAGOVI