Kreće gradnja LNG terminala u Lubminu

Autor: B.O. Objavljeno: 20.09.2022. 🕜 09:52 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Prvi plin trebao bi biti isporučen putem privatno financiranog terminala već u prosincu

Njemačka tvrtka Deutsche ReGas namjerava danas početi s gradnjom terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Lubminu u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje na sjeveroistoku zemlje. 

Lubmin bi tako trebao biti mjesto gdje će LNG dopremljen brodovima zamijeniti opskrbu ruskim prirodnim plinom koja je prekinuta zbog posljedica rata u Ukrajini. 

Izgradnjom tog LNG terminala, unaprijedit će se industrijska luka, koju su dosad koristili samo manji brodovi, te stvoriti siguran vez, priopćeno je u ponedjeljak iz tvrtke Deutsche ReGas. 

Prvi plin trebao bi biti isporučen putem privatno financiranog terminala već u prosincu.

 

Još jedan terminal 

LNG će se s velikih tankera usidrenih kod Lubmina do luke dopremati manjim brodovima, a zatim će se uplinjavati i unositi u postojeću plinsku mrežu. 

Lubmin je također mjesto gdje plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 stižu iz Rusije – ali njima trenutno ne struji plin. Smanjenje isporuka jeftinijeg ruskog plina podiglo je cijene energije u Njemačkoj i potaknulo rekordnu inflaciju. 

Njemačka energetska kompanija RWE i norveška kompanija Stena-Power također planiraju izgraditi plutajući LNG terminal u Lubminu. 

Terminal koji je iznajmila Savezna vlada trebao bi biti spreman za rad do kraja 2023. godine, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI