Njemačka traži opskrbu preko Sjevernog toka 1

Autor: N.D. Objavljeno: 19.09.2022. 🕜 08:40 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Nominacije ne znače da će i doći do fizičkih isporuka plina

Njemački kupci ruskog prirodnog plina nastavili su nominacije za opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1 po prvi put otkako je ključni plinovod zatvoren zbog održavanja prije otprilike tri tjedna, prema podacima njemačkog plinovoda. Za 19. rujna kupci su nominirali 3.652.554 kilovatsati po satu (kwh/h) plina preko Sjevernog toka 1 između 8:00-9:00 za isporuku u plinovod OPAL u istočnoj Njemačkoj, podaci su na web stranici plinovoda OPAL, javlja Reuters. Kupci za plinovod NEL nominirali su u istom razdoblju 14.291.845 kwh/h plina, pokazuju podaci NEL-a. Nord Stream, OPAL i NEL nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Rusija je 31. kolovoza zaustavila protok kroz plinovod Sjeverni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, zbog održavanja koji je trebao trajati tri dana. Nominacije su zahtjevi za opskrbu plinom i nisu pokazatelji da plin stvarno teče u sustavu. Dok su nominacije bile vidljive na web stranicama njemačkih plinovoda koji povezuju Sjeverni tok 1 s krajnjim korisnicima, web stranica operatora Sjevernog toka 1 nije pokazala zahtjeve za nominaciju od ranog ponedjeljka.  

Putin: Imate Sjeverni tok 2

Predsjednik Vladimir Putin u petak je zanijekao da Rusija ima bilo kakve veze s europskom energetskom krizom, rekavši da bi Europska unija, ako želi više plina, trebala ukinuti sankcije koje sprječavaju otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2. Zatvaranje Sjevernog toka 1 prošlog mjeseca pogoršalo je najgoru krizu opskrbe plinom u Europi ikad, uz skokovite cijene energije, a njemački uvoznici čak raspravljaju o mogućem racionaliziranju najvećeg gospodarstva Europske unije, piše Reuters. 

Ranije ovog mjeseca, zamjenik izvršnog direktora Gazproma Vitalij Markelov rekao je Reutersu da Nord Stream 1 neće nastaviti s isporukama dok Siemens Energy ne popravi neispravnu opremu. Siemens Energy priopćio je da ne može razumjeti informacije koje je dostavio Gazprom. "Naša je procjena da nalaz koji nam je priopćen ne predstavlja tehnički razlog za zaustavljanje rada plinovoda", dodaje se.

TAGOVI