Rusija poručuje da je Europa sama kriva što ostaje bez plina

Autor: N.D. Objavljeno: 05.09.2022. 🕜 08:26 Lokacija: Moskva (Rusija)

Siemens Energy kaže da nema prepreke za neometan rad plinovoda

Ruski Gazprom trebao je u subotu nastaviti s isporukama plina Sjevernim tokom 1 nakon trodnevnog prekida radi održavanja, no, kako se Europa i pribojavala, u petak poslijepodne je priopćeno da se od toga ipak odustaje, jer je, tvrde, došlo do kvara na motoru turbine. 

Sjeverni tok 1 zatvoren je zbog curenja ulja, stoji u priopćenju Gazproma. Gazprom tvrdi da je do curenja došlo na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga, a uz Ruse ondje su navodno bili i radnici Siemensa, njemačke tvrtke koja pomaže u održavanju. Gazprom tvrdi da je popravak na ključnim motorima moguć samo na specijaliziranim lokacijama za koje Rusija tvrdi da su na udaru zapadnih sankcija, te ih trebaju izvršiti zapadni suvlasnici plinovoda. 

Plinskog protoka - nema

Isporuka plina obustavljena je dok se kvar ne otkloni, stoji u priopćenju, a kad bi to moglo biti, ne preciziraju. "Svi uvjeti popravka opreme su prekršeni, uvjeti transporta opreme su prekršeni. Dodatno, uvedene su sankcije od strane Kanade i SAD-a i EU-a na relevantnu opremu, te moraju biti posložene s uvjetima iz ugovora kako bi oprema doista i nastavila s radom", rekao je zamjenik premijera Alexander Novak za rusku državnu televiziju, naglašavajući da Siemens Energy mora ispuniti uvjete za popravak opreme. 

Siemens Energy je pak priopćio da nije naručen za popravak opreme, ali je dostupan, te da curenje uglja, koje Gazprom spominje, nije prepreka za rad plinovoda. "Više smo puta istaknuli da u kompresorskoj stanici Portovaja ima dovoljno dodatnih turbina za rad Sjevernog toka 1", rekao je glasnogovornik Siemens Energya za Reuters. 

Sve se događa dok zapadni saveznici predvođeni SAD-om izražavaju namjeru da ograniče cijenu ruskoj nafti, a strahovi od manjka i racioniranja energenata u EU rastu svakim danom, ugrožavajući gospodarstvo i radna mjesta.

Kremlj: Europa donosi apsurdne odluke

Kremlj krivi EU za obustavu isporuke plina do europskih država, objavila je novinska agencija Interfax u nedjelju. Putinov glasnogovornik Dmitrij Pjeskov optužio je Europljane da donose "apsurdne odluke". "Ako Europljani donose apsolutno apsurdne odluke, bilo da odbiju održavati svoje sustave ili sustave Gazproma, onda krivnja ne leži na Gazpromu već na političarima koji su odlučili primijeniti sankcije", rekao je. Europljani su ugovorom obvezani održavati sustave Gazproma, rekao je Pjeskov. 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je "Putinova Rusija prekršila ugovore", da već neko vrijeme ne ispunjava obveze o isporukama te da "više nije pouzdan dobavljač energije". Njemačka vlada smatra da je taj izgovor lažan jer Siemens tvrdi da se curenje ulja može rutinski otkloniti i nije razlog za prekid isporuka.

TAGOVI