Uprava i NO INA-e nisu odobrili sporne ugovore

Autor: B.O. Objavljeno: 29.08.2022. 🕜 14:24 Lokacija: Zagreb

INA kreće s revizijom svi postojećih ugovora o prodaji plina

Uprava i Nadzorni odbor INA-e nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage, priopćeno je iz domaće naftne i plinske tvrtke. 

Damir Škugor, koji je menadžer tri razine ispod Uprave INA-e, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura, uz supotpis njegovog zamjenika. Sukladno svojim ovlastima, Damir Škugor je potpisnik svih ugovora koji su predmet istrage. 

"INA će pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina i pokrenuti sve moguće pravne radnje. U narednim danima održat će se izvanredne sjednice Uprave i Nadzornog odbora INA-e. U INA-i već traje detaljna istraga ovog slučaja, a posljedično će se uvesti i dodatni mehanizmi kontrole. Opskrba tržišta plinom nije ni na koji način ugrožena", kažu u INA-i.

 

Temeljita i detaljna istraga 

Mađarska naftna i plinska skupina MOL ističe kako je, nažalost, u subotu doznala za slučaj Škugor iz hrvatskih medija. 

"Tvrtka osuđuje postupke Damira Škugora i njegovih partnera. MOL zahvaljuje Uredu za sprječavanje pranja novca, PNUSKOK-u i USKOK-u na radu u razotkrivanju tog slučaja. Tvrtka na sve načine surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta po INA-u svela na minimum", priopćeno je iz MOL-a. 

Kao prvi korak, potpredsjednik NO INA-e József Molnár zatražio je izvanrednu sjednicu Nadzornog odbora za srijedu, nakon što je informaciju dobio u subotu rano poslijepodne. 

Na sjednici NO-a članice skupine MOL predložit će pokretanje temeljite i detaljne istrage kako bi se razumjeli svi dijelovi slučaja Škugor, uključujući i kontrolni mehanizam unutar INA-e. Skupina MOL predlaže da se interna istraga učini dostupnom nadležnim tijelima.

TAGOVI