BiH: aktivnosti na privremenom ukidanju PDV-a na plin

Autor: B.O. Objavljeno: 26.08.2022. 🕜 09:01 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Ublažavanje posljedica udara rasta cijena na krajnje potrošače

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) prihvatila je jučer izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog plina, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena tog energenta na njegove krajnje potrošače. 

Federalna vlada pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni plin u trajanju od šest mjeseci. 

Vlada je zadužila premijera FBiH da ovu inicijativu uputi Vijeću ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom tajništvu Vlade FBiH.

 

Svjetske burze 

U inicijativi je navedeno kako je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog plina u prethodnom razdoblju i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebice kućanstva, što je značajno utjecalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost podmirivanja računa za potrošeni prirodni plin. 

Dva uzastopna povećanja cijena prirodnog plina uzrokovana su povećanjem cijene Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom opskrbljivaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim burzama za koje se veže i cijena prirodnog plina, kao i negativnim tečajnim razlikama.

 

Smanjenje inflacije 

Projekcije daljnjeg kretanja cijene prirodnog plina teško je planirati, jer su cijene naftnih derivata uvjetovane globalnim stanjem i političkim utjecajima u Europi i svijetu, izvijestila je Vlada FBiH

Kako je istaknuto, usvajanje inicijative Vlade FBiH pridonijelo bi ublažavanju posljedica rasta cijena prirodnog plina na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače, uključujući i industrijske tvrtke koje koriste taj energent, a što bi, u konačnici, rezultiralo i smanjenjem inflacije.

TAGOVI