Gradska plinara Zagreb unaprijedila kibernetičku sigurnost

Autor: B.O. Objavljeno: 07.09.2022. 🕜 12:33 Lokacija: Zagreb

Unapređenje sigurnosti ključnih informacijskih sustava za pouzdanu distribuciju plina

Gradska plinara Zagreb (GPZ) održala je u Zagrebu završnu konferenciju projekta 'Unapređenje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina'. Cilj tog projekta bio je poboljšanje kibernetičke sigurnosti i pouzdane distribucije plina, odnosno unaprjeđenje sigurnosti ključnih informacijskih sustava

Projekt je vrijedan 422 tisuće eura, a financiran je sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe 2014. – 2020. Gradska plinara Zagreb projekt je provela u suradnji sa Zavodom za sigurnost informacijskih sustava, priopćeno je iz agencije Bolder. 

"Kibernetičke prijetnje predstavljaju globalni, europski i nacionalni problem te su navedene kao jedan od najvećih rizika u 2022. godini uz klimatsku krizu, povećanu polarizaciju društva, nejednaki globalni oporavak nakon pandemije, posebice u svjetlu trenutne geopolitičke situacije. Kibernetički napadi su svaki dan sve sofisticiraniji, napadači koriste nove metode te se s incidentima sve teže nositi stoga treba osvijestiti važnost i stalno ulagati u kibernetički sigurnost", istaknula je Nike Nodilo Lakoš, savjetnica u Upravi.

 

Razmjena informacija 

Dodala je kako je Gradska plinara Zagreb prepoznata kao operator ključne usluge distribucije plina temeljem NIS Direktive Europske unije. Stoga je sigurno i pouzdano pružanje te ključne usluge jedan od strateških prioriteta te tvrtke, posebice imajući u vidu da osiguravaju sigurnu i pouzdanu distribuciju plina za gotovo milijun ljudi, gospodarstvu i javnom sektoru na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića. 

Na završnoj konferenciji navedeno je kako su u okviru provedbe Projekta procijenjeni rizici i razvijen je okvir za administrativne kontrole, primijenjena su i testirana ICT rješenja za poboljšanje kibernetičke sigurnosti i sposobnosti izvješćivanja o incidentima, educirani su zaposlenici o značaju i važnosti kibernetičke sigurnosti te je poboljšana suradnja s nadležnim tijelima zaduženim za nju na nacionalnoj i europskoj razini. 

"Velika dodatna vrijednost projekta je partnerstvo sa Zavodom za sigurnost informacijskih sustava - sektorskim CSIRT-om s kojim je uspostavljen komunikacijski kanal za razmjenu informacija o mogućim kibernetičkim prijetnjama i sustav ranog upozoravanja", zaključili su iz Gradske plinare Zagreb.

TAGOVI