Gradskoj plinari Zagreb odobreno je nešto više od 2,3 milijuna kuna (316.463 eura) za projekt jačanja informacijske sigurnosti, a u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Telekom), fonda namijenjenog ulaganju u digitalne infrastrukturne projekte Europske unije u promet, energetiku i digitalne tehnologije. 

Ugovorom s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA), potpisnicom uime Europske komisije, sufinancirano je 75 posto iznosa projekta vrijednog više od 3,1 milijun kuna.

 

Odgovor na incidente 

GPZ, kao najveći hrvatski distributer plina koji je Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti prepoznat među ključnim informacijskim sustavima iz područja energetike, s partnerom - Zavodom za sigurnosti informacijskih sustava kao nadležnim CSIRT-om, tijelom za prevenciju i zaštitu od kibernetičkih incidenata, kroz projekt Unapređenje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina će unaprijediti informacijske i komunikacijske procese. 

Tako će se kroz ovaj projekt, koji će se provoditi do lipnja 2022., ojačati kapaciteti za odgovor na kibernetičke sigurnosne incidente, priopćeno je iz GPZ-a. 

"Informacijske i komunikacijske tehnologije okosnica su suvremenih društvenih i gospodarskih aktivnosti. Ulaganjem u digitalizaciju poslovanja, s pratećim sustavima za zaštitu od kibernetičkih rizika, GPZ prati trendove nužne za našu ključnu uslugu sigurne isporuke plina potrošačima i za stabilnost plinskog sustava. Ovo je prvi, ali ne i jedni projekt koji GPZ ima u planu koristeći sredstva europskih fondova za razvoj poslovanja", kazao je Tomislav Mazal, direktor GPZ-a.