Zeleni upozoravaju da se Hrvatska nepotrebno zaključava u ovisnost o plinu

Autor: N.D. Objavljeno: 09.09.2022. 🕜 13:07 Lokacija: Zagreb

LNG terminal zadovoljava samo 18% hrvatskih potreba za plinom, misle Zeleni

Čak 80 milijuna eura poreznih obveznika, predviđenih za proširenje krčkog LNG terminala, treba usmjeriti u obnovljive izvore energije, uštedu energije i direktnu pomoć građanima za ublažavanje trenutne gospodarske i energetske krize. Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije odaslali jučer uoči sjednice Vlade RH. Ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu postavili su transparent s natpisom Ne možemo jesti plin! Širenje LNG-a nije rješenje!. 

Marija Mileta iz Zelene akcije naglasila je da LNG terminal nije kratkoročno ni dugoročno rješenje energetske krize. Neće nas “spasiti” ove pa vjerojatno ni sljedeće zime jer je za realizaciju njegova proširenja potrebno oko godinu i pol dana, rekla je Mileta. Dugoročno, štetno je i neisplativo ulagati u infrastrukturu na fosilna goriva s obzirom na klimatsku krizu čije je ublažavanje hitno. 

 “Vlada obmanjuje javnost o “spasonosnom” LNG terminalu jer trenutni zakup terminala od strane hrvatskih tvrtki, HEP-a i INA-e, zadovoljava tek 18 posto hrvatskih potreba”, pojasnila je Mileta. Dodatno, glavna je svrha ovog terminala opskrba plinom drugih zemalja poput Mađarske, Slovenije i Slovačke, što je i sam ministar Filipović rekao. 

Novac u pravu energetsku neovisnost

Zelena akcija keže da veliku količinu novca planiranu za proširenje terminala, a djelomično iz državnog proračuna, treba usmjeriti u prava rješenja za energetsku neovisnost kao što su obnovljivi izvori energije, zelene tehnologije koje mogu brže zamijeniti plin za grijanje, kao i mjere štednje energije. “Moramo se maknuti s ruskih fosilnih goriva, to je jasno, ali i svih ostalih zbog klimatske krize. A zamjena jednog izvora drugim ne znači neovisnost jer smo i dalje ovisni o nekome”, kazala je Mileta. 

Novi plan Europske komisije za napuštanje uvoza nafte i plina iz Rusije, tzv. RePower EU, iz kojeg Vlada planira financirati dio proširenja terminala, predviđa 300 milijardi eura za cijelu Europu i to prije svega za obnovljive izvore energije. “U skoro nijednoj najavi Vlade nema spomena ulaganja u obnovljive izvore energije iz novog Plana Komisije, već je isključivo usmjerena na LNG terminal i širenje plinovoda. Tragično je da Vlada ovu energetsku krizu koristi za navodnu i upitnu zaradu, dok, primjerice, španjolska vlada oporezuje dobit tvrtki koje profitiraju od energetske krize kako bi subvencionirala javni transport”, kaže Marija Mileta.

TAGOVI