MINGOR smiruje: svim građanima plin po povoljnoj cijeni

Autor: N.D. Objavljeno: 20.09.2022. 🕜 09:27 Lokacija: Zagreb

Savjetuje se očitanje plinskih brojila krajem mjeseca

Svi opskrbljivači plinom u javnoj usluzi imat će dovoljno plina za kućanstva ove sezone grijanja, naglasio je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja nakon sastanka s opskrbljivačima plinom koji pružaju javnu uslugu. Oko 100.000 hrvatskih građana koji žele promijeniti opskrbljivača plinom i priključiti se na javnu uslugu mogu mirno čekati zimu jer im plin od novog dobavljača treba početi pristizati od listopada, i to uz istu cijenu sve do 1. travnja iduće godine. 

Plina će biti dovoljno za sve njih, ali treba očekivati stanovite tehničke probleme jer će trebati u vrlo kratko vrijeme obraditi golem broj zahtjeva građana. Tu ohrabrujuću poruku izrekli su jučer predstavnici Ministarstva gospodarstva na margini sjednice Vlade, piše Novi list. 

Ministarstvo je požurilo opskrbljivače da što prije izađu ususret građanima, a oni su, dodao je Milatić, zajamčili da imaju ugovoren plin i da će opskrba teći bez ikakvih problema. Pod najvećim pritiskom kupaca nalazi se Gradska plinara Zagreb Opskrba, u koju želi prijeći njih oko 70.000 s tržišne usluge, gdje bi im cijene plina od 1. listopada trebale biti višestruko veće. Njezin direktor Jeronim Tomas je rekao da se priključenje novih potrošača očekuje do 1. listopada, uz zajamčenu cijenu. To ne bi trebao biti nikakav problem, ali je važno, upozorio je, riješiti tehničke teškoće. 

Očitati brojila

Građani će sva brojila morati očitati do kraja mjeseca, istaknuo je Milatić, dodavši da se svima koji iz usluge na tržištu žele prijeći na javnu uslugu mora omogućiti da se to dogodi do 1. listopada. Međutim, taj prijelaz, kaže, mogao bi potrajati duže zbog velikog broja zahtjeva, pa postoji mogućnost da prođe neko vrijeme dok građani ne dobiju prvi račun. “Tražili smo od HERA-e, opskrbljivača i distributora plina da sve to do kraja tjedna javno i jasno objasne hrvatskim građanima”, naglasio je Milatić. 

Ako opskrbljivačima bude uzmanjkalo plina, država će intervenirati i pomoći im. “Bude li netko od opskrbljivača pao u problem, postoji tvrtka HEP Plin koja je zajamčeni opskrbljivač i koja bi opet preuzela obvezu opskrbe tih istih građana”, dodao je Milatić. Do navale na javne opskrbljivače plinom u hrvatskim gradovima došlo je nakon što mnogi manji opskrbljivači na tržištu nisu više mogli isporučivati građanima plin po povoljnijoj cijeni.

TAGOVI