Odvajanje cijene plina od električne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 12.09.2022. 🕜 08:02 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Ministar Filipović na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu

Potrebne su nam hitne i učinkovite mjere za rješavanje nestabilnosti cijena i zaštitu naših građana, odnosno održavanje stabilnosti i konkurentnosti industrije i europskog gospodarstva, istaknuo je koncem proteklog tjedna ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku koji je održan u Bruxellesu

On je naglasio da Hrvatska podržava koordinirani europski pristup i hitne mjere na razini Europske unije za smanjenje utjecaja poskupljenja plina i električne energije te da se žurno mora postići dogovor oko zajedničkih mjera. Posebice je istaknuo da je važno raditi u smjeru odvajanja cijene plina od cijene električne energije, zajedničkoj nabavi plina te da je ograničavanje cijene tog energenta bitan element u osiguranju stabilnosti EU-a i očuvanju našeg jedinstva, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR). 

Ministar je također informirao o paketu mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata te zaštitu kućanstava i gospodarstva vrijednom 21 milijardu kuna.

 

Nadolazeća zima 

Valja naglasiti kako su se ministri energetike Europske unije sastali u Bruxellesu kako bi raspravili izvanrednu situaciju s cijenama energije u Europskoj uniji te da bi dogovorili ubrzanje rada na mogućim hitnim mjerama za ublažavanje trenutno visokih cijena i podržali smanjenje potražnje za plinom i električnom energijom radi jačanja spremnosti Europske unije za nadolazeću zimu. 

Ministri su razmotrili trenutno stanje cijena električne energije i plina u Europi, uzimajući u obzir analizu Europske komisije i najnovija kretanja tijekom ljetnih mjeseci. Situacija s cijenama plina i električne energije posljednjih se tjedana znatno pogoršala. To je uglavnom zbog utjecaja ruskog rata protiv Ukrajine i povezanih poremećaja u opskrbi plinom i povećanja cijena plina. 

Istodobno, kapaciteti za proizvodnju električne energije u EU-u su posljednjih mjeseci znatno niži od uobičajenih, posebice zbog manjka nuklearne energije i hidroenergije. 

U tom kontekstu, ministri su se složili da trenutne razine cijena električne energije i plina pritišću inflaciju i gospodarstvo EU-a, ugrožavajući konkurentnost europskih kompanija i stvarajući socijalne napetosti.

TAGOVI