Kad se njemačke ruke slože, protiv krize se može

Autor: B.O. Objavljeno: 12.09.2022. 🕜 09:20 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Njemački kancelar poziva na udruživanje zbog energetske krize

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je potaknuo Nijemce da udruže snage dok se zemlja suočava s teškoćama uzrokovanim energetskom krizom

Kao i u drugim dijelovima svijeta, skok cijena plina i električne energije u Njemačkoj stvara pritisak na kućanstva i industriju koje vape za energijom. 

Prema predviđanjima, to najveće europsko gospodarstvo naći će se u recesiji, unatoč nedavnoj najavi njemačke Savezne vlade još jednog velikog paketa pomoći za ublažavanje rasta troškova života - ovaj put u vrijednosti od 65 milijardi eura.

"Udružit ćemo ruke jer smo zemlja solidarnosti. Prebrodit ćemo to", izjavio je Scholz u svojoj tjednoj videoporuci. Nijemci osjećaju da žive u teškim vremenima, "ali pripremili smo se", rekao je.

 

LNG terminali 

Primjerice, dodao je, Njemačka se pripremila u slučaju da Rusija uvelike obustavi svoje isporuke plina kao odmazdu za europske sankcije zbog rata u Ukrajini. 

Scholz je rekao da vlada pronalazi nove izvore energije, uključujući gradnju terminala za ukapljeni prirodni plin na obalama sjeverne Njemačke. 

Napomenuo je da se njemačka skladišta plina pune prije zime i da se termoelektrane na ugljen ponovno uključuju. Savezna vlada postavila je cilj da njemačka skladišta plina do 1. studenog budu zapunjena 95 posto. U protekli četvrtak taj broj iznosio je 87,2 posto, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI