Britanija proširuje energetski dodatak

Autor: N.D. Objavljeno: 09.09.2022. 🕜 10:38 Lokacija: London (Velika Britanija)

Nova premijerka Liz Tuss namjerava provesti značajne promjene u energetskoj politici

Od 1. listopada, Velika Britanija uvodi novo 'Jamstvo cijene energije' značit će da će tipično kućanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu sada plaćati prosječno £2500 godišnje za energiju u sljedeće dvije godine. To će prosječnom kućanstvu uštedjeti najmanje 1000 funti godišnje na temelju trenutnih cijena energije od listopada i dodatak je popustu na računima za energiju od 400 funti za sva kućanstva. To se odnosi na sva kućanstva u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj, a opskrbljivačima će se iz proračuna plaćati razlika do komercijalne cijene energije. 

Poduzeća i organizacije javnog sektora dobit će jednaku potporu tijekom zime. Paket uzima u obzir privremeno uklanjanje zelenih nameta, u vrijednosti od oko £150, s računa kućanstava, te će zamijeniti postojeće ograničenje cijene energije, što će biti nadoknađeno iz proračuna. Budući da poduzeća nisu imala koristi od dosadašnjeg sustava gornje granice cijena energije i nisu uvijek u mogućnosti popraviti svoju cijenu energije kroz fiksne ugovore, mnogi izvješćuju o predviđenom povećanju troškova energije za više od 500%. 

Promjene u energetskoj politici

Nova šestomjesečna shema za tvrtke i druge korisnike energije koji nisu u kućanstvu (uključujući dobrotvorne organizacije i organizacije javnog sektora poput škola) ponudit će jednaku potporu kao što se pruža potrošačima. To će ih zaštititi od velikih troškova energije i pružiti im sigurnost potrebnu za planiranje poslovanja. Nakon ovog početnog šestomjesečnog programa, Vlada će osigurati stalnu, usmjerenu potporu za osjetljive industrije. Za tri mjeseca bit će revizija kako bi se razmotrilo gdje to treba usmjeriti kako bi se osiguralo da će oni kojima je najpotrebnija dobiti podršku, objavila je britanska Vlada. 

Također najavljuju se nove dozvole za novo istraživanje i eksploataciju ugljikovodika (očekuje se više od 100 dozvola) te se ukida moratorij na istraživanja škriljaca. Vlada ne odustaje od gradnje 24 GW novih nuklearnih kapaciteta do 2050., kao i razvoja sektora fosilnih goriva i obnovljivaca, u smislu revidiranje energetske strategije dosezanja net-nula ekonomije na ekonosmki isplativ način. Od energetskog refulatora Ofgema očekuje se fundamentalna reforma strukture i regulacije energetskog tržišta. 

TAGOVI