Njemačka industrija strahuje od prekida u opskrbi energijom

Autor: B.O. Objavljeno: 09.09.2022. 🕜 09:27 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Čelnik DIHK-a smatra da nuklearnu energiju zasad ne treba napuštati

Mnoge njemačke tvrtke mogle bi se susresti s prekidima u opskrbi energijom ove zime, upozorava Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK). 

"Naši telefoni zvone bez prekida, a zovu tvrtke koje više uopće ne dobivaju ugovore o opskrbi, što znači da od siječnja više neće dobivati nikakvu energiju", rekao je u četvrtak za Njemački radio Martin Wansleben, direktor DIHK-a. 

On je dodao kako je bitno ne samo pomoći tvrtkama u potrebi, već i unaprijed osigurati dovoljno energije za njihovo poslovanje. Strah je velik, rekao je Wansleben.

 

Igra na sigurno 

Opskrba električnom energijom je neizvjesna u nadolazećim mjesecima, nakon što je Rusija prekinula dotok plina u znak prosvjeda protiv zapadnih sankcija uvedenih zbog njezine invazije na Ukrajinu, javlja njemačka novinska agencija dpa. Njemačka pokušava pronaći alternativne izvore, ali nije jasno koliko brzo oni mogu biti na mreži. 

S obzirom na trenutnu situaciju, Wansleben smatra da nuklearnu energiju zasad ne treba napuštati. 

"Sada moramo igrati na sigurno", rekao je, priznajući da u redovima njegove organizacije postoji neslaganje oko tog pitanja. "Naravno, mnogo je onih koji nemaju koristi od nuklearne energije", rekao je, "ali ravnoteža se sada očito promijenila". Savezna vlada mora se pobrinuti da "sada zaista vrati sigurnost".

TAGOVI