Njemačka će ipak ugasiti nuklearne reaktore

Autor: N.D. Objavljeno: 07.09.2022. 🕜 13:12 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Opskrba električnom energijom u Njemačkoj je sigurna, spremni su za najgori scenarij

Njemačka vlada podržat će planirani izlazak zemlje iz nuklearne energetike ove godine, zatvarajući posljednja tri preostala nuklearna reaktora unatoč europskoj energetskoj krizi. U srpnju je od njemačkih operatora prijenosne mreže zatraženo da provedu "stres test" kako bi osigurali stabilnost mreže za nadolazeću zimu. Ljetna suša i njezin utjecaj na proizvodnju hidroenergije, oslabljena francuska nuklearna flota i napeta situacija na energetskim tržištima nakon ruskog napada na Ukrajinu navedeni su kao čimbenici rizika. No unatoč tome, Berlin je odlučio podržati svoju odluku iz 2011. o izlasku iz nuklearne energetike krajem 2022. Preostala tri reaktora proizvode oko 5 do 7% električne energije u Njemačkoj danas.

Razina sigurnosti opskrbe
 

Imamo vrlo visoku razinu sigurnosti opskrbe u elektroenergetskom sustavu u Njemačkoj. Imamo dovoljno energije u Njemačkoj i za Njemačku”, objasnio je u ponedjeljak Robert Habeck iz Zelenih, vicekancelar i ministar gospodarstva i klimatskih mjera. “Mi smo zemlja izvoznica električne energije. Ali mi smo dio europskog sustava. Malo je vjerojatno da će doći do krizne ili ekstremne situacije”, dodao je. 

Za najgori mogući scenarij, operateri prijenosne mreže preporučuju zatvaranje velikih industrijskih potrošača ili zaustavljanje izvoza električne energije. Njemački susjedi su neto uvoznici njemačke električne energije, a francuski političari guraju Berlin da nastavi s radom nuklearnih reaktora usred tekuće energetske krize. U ime sigurnosti opskrbe, dva reaktora u Bavarskoj i Baden-Württembergu bit će u rezervi do travnja 2023., objavio je Euractiv.

TAGOVI