Što za sada znamo o Vladinom paketu pomoći u energetskoj krizi

Autor: N.D. Objavljeno: 07.09.2022. 🕜 09:06 Lokacija: Zagreb

Najveći teret Vladinog paketa pomoći prebačen je na Hrvatsku elektroprivredu

Vlada će sutra objaviti paket mjera kojim planira pomoći gospodarstvu i građanima u energetskoj krizi, za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će biti "snažan, pravedan i sveobuhvatan". Prema neslužbenim informacijama, mjere će iznositi više od dosad spominjanih šest milijardi kuna, a iznos bi se navodno trebao kretati između šest i deset milijardi. RTL neslužbeno doznaje da će paket uključivati energetske dodatke za umirovljenike te povećanje najnižih mirovina. 

Premda se spominjalo da će se javne ustanove (škole, domovi umirovljenika, bolnice) prema cijeni energije (to se izgleda odnosi samo na struju) izjednačiti s kućanstvima, odnosno da će ući u isti tarifni model, to se prema neslužbenim informacijama RTL-a ipak neće dogoditi. Takve ustanove će biti svrstane u poseban razred s malo višom tarifom od kućanstava, ali manjom nego što je sada, javlja ta televizija, dok HRT navodi da će javne ustanove struju plaćati po istoj cijeni kao i kućanstva.

Kategorizacija prema potrošnji

Mali i mikro poduzetnici, kojima su već stigli i iznosi koji su tri do pet puta veći nego do sada, kategorizirat će se prema potrošnji električne energije tako da će im struja biti skuplja nego građanima, ali ne tako skupa kao što inicijalni računi pokazuju. Večernjak spominje ograničavanje cijene sttruje i za veće poduzetnike. Ne spominju se subvencije na plin, a nije poznato ni što će biti s poskupljenjem toplinske energije, koju HEP Toplinarstvo još službeno nije zatražilo od HERA-e. 

Navodno će jak poticaj ići i prema poljoprivrednicima, a umirovljenici navodno bi trebali dobiti povećanje veće od 1,5%, koliko bi trebali dobiti od siječnja 2023.. Spominje se podjela energetskog dodatka za naugroženije skupine stanovništva, ovisno o primanjima. Doznaje se da će vlada povećati i neoporezive primitke (božićnica, regres...) kako bi se zadržala potrošnja i gospodarska aktivnost. 

U dogovoru s trgovcima, navodno će se ograničiti i neke cijene namirnica. Neslužbeno, ograničit će se cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa, no čulo se da postoje razmimoilaženja u koaliciji na kojoj razini bi se cijene trebale ograničiti.

Najveći teret krize prelit će se na Hrvatsku elektroprivredu, kojoj je Vlada odobrila zaduženje veće od milijardu eura za nabavu električne energije i plina. Večernjak piše da se trošak Vladinog paketa pomoći Hrvatsku elektroprivredu opteretiti za najmanje 15 milijardi kuna. Zanimljivo je da u uvjetima za državnu garanciju kredita koje je tvrtka uzela stoji da će država garantirati za njih i u slučaju vlasničkih promjena u kompaniji, što implicira da postoji mogućnost privatizacije elektroprivrede. 

Sinidikati i poslodavci

Sindikalist Krešimir Sever ovako je iznio očekivanja kad je riječ o cijeni energenata. "Očekujemo sveobuhvatan paket, da se potvrdi da će i dalje cijene plina ostati na razini kako je dogovoreno, da će se tome priključiti i cijene struje. Očekujemo da se iz profitnog gospodarstva cjenovno maknu neprofitne organizacije, među kojima su od vjerskih zajednica do škola, vrtića i sindikata, odnosno da se one prema cijenama plina i struje izjednače s građanima. Očekujemo da će potpore biti izdašnije i snažnije kad je riječ ne samo o energetski siromašnim građanima nego i šire od toga, jer je dohodak u kućanstvu toliko nizak da je udar krize i više nego ogroman", rekao je Sever naglašavajući da je potrebno povećati plaće u svim sektorima. 

U HUP-u su optimistični. "Mi vjerujemo i vidimo da je Vlada svjesna izvanredne situacije u kojoj su prisiljeni poslovati naši poduzetnici. Zadovoljni smo u smislu dijaloga i otvorenosti prema našim prijedlozima. Čekamo četvrtak da vidimo finalni prijedlog Vlade", rekla je Irena Weber, direktorica HUP-a za HRT.

TAGOVI