Šulginov: Europa se do 2027. neće uspjeti riješiti ruskog plina

Autor: N.D. Objavljeno: 06.09.2022. 🕜 08:57 Lokacija: Vladivostok (Rusija)

Ruski ministar energetike kaže da će se Europljani ove zime suočiti sa redukcijama

Velika je vjerojatnost da se Europa neće moći riješiti ruskog plina ni do 2027. godine, kako je najavila, rekao je ministar energetike Nikolaj Šulginov za rusku novinsku agenciju TASS u intervjuu na Istočnom gospodarskom forumu koji se održavao u Vladivostoku. 

"U tu svrhu moraju biti uvjereni da će to moći učiniti do 2027. Situacija sa spot cijenama dokazuje da to nije tako jednostavno. Europa se teško može osloniti na bilo koga osim na SAD, koji povećava proizvodnju LNG-a", rekao je Šulginov. On naglašava da će zima biti svojevrsni stress-test koji Europa neće položiti u smislu iste kvalitete života i rada, jer će doći do redukcija energije

"Mislim da će nadolazeća zima pokazati koliko je realna njihova vjera u mogućnost odbacivanja ruskog plina. To će zapravo dovesti do zaustavljanja industrije, uključujući kemijsku, i proizvodnje električne energije na plin. To će biti potpuno novi život za Europljane. Vjerujem da se oni, najvjerojatnije, neće uspjeti odreći ruskog plina, to je previše neodrživo za njih", dodao je. 

Početkom kolovoza Gazprom je izvijestio da je u razdoblju od siječnja do srpnja proizveo 262,4 milijarde kubičnih metara plin, što je 12% ili 35,8 milijardi kubičnih metara manje nego u istom razdoblju 2021. 

Plin za Kinu i LNG za svjetsko tržište

Rusija će zadržati razinu proizvodnje plina zbog povećanja isporuka ukapljenog prirodnog plina (LNG) i izgradnje plinovoda za Kinu, rekao je ministar energetike Nikolaj Šulginov za TASS. "Kapacitet plinovoda Snaga Sibira-2  bit će gotovo 50 milijardi kubičnih metara godišnje prema planu. Nećemo samo povećati kapacitet plinovoda, već ćemo također proširiti proizvodnju LNG-a: ima mobilnost i izvrsno se prodaje na svjetskom tržištu. Promijenit ćemo politiku i nastojati zadržati osnovne količine proizvodnje. Rezerve zapravo imamo", rekao je Šulginov, domečući da očekuje rast proizvodnje LNG-a na 80-100 milijuna tona do 2030. u odnosu na trenutnih 30 milijuna t.

TAGOVI