Naslovnica   →Energetsko gospodarstvo

Traži se hitno zamrzavanje cijene energije u EU

Autor: N.D. Objavljeno: 29.08.2022. 🕜 13:22 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Belgija i Austrija traže zamrzavanje cijena i razdvajanje cijene plina od cijene struje

Češko predsjedništvo Vijećem EU-a najavilo je prošli petak da će uskoro sazvati izvanredni sastanak ministara zaduženih za energetiku kako bi razgovarali o hitnim mjerama koje se mogu poduzeti u suočavanju s velikim rastom cijena energije. Belgijski premijer Alexander De Croo najavio je da će tražiti da se na razini EU-a obuzda rast cijena struje i plina. “Bio sam jedan od prvih koji su rekli da ne možemo nastaviti rješavati problem cijena smanjivanjem poreza, nego da ih treba blokirati. To se može učiniti samo zajedno s ostalim europskim zemljama”, izjavio je u nedjelju premijer, koji je najavio da će sljedećih nekoliko tjedana o tome razgovarati s čelnicima ostalih država EU-a, istaknuvši da će Belgija sama nešto poduzeti, ako to ne bude moguće na europskoj razini. 

Pritom dodaje da bi mjere na nacionalnoj razini bile manje učinkovite od europskog rješenja. Belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten napisala je na Twitteru da je hitno potrebno zamrznuti cijene plina u Europi, dodavši da je veza između cijena plina i struje umjetna i da je treba reformirati. "Sljedećih pet do deset zima bit će užasne ako ništa ne poduzmemo", rekla je. 

Rusija se ruga EU

S njom se očito slaže i Austrija, piše BBC. “Moramo djelovati na izvoru, na europskoj razini, i raditi na zamrzavanju cijena plina. Moramo zaustaviti ovo ludilo koje se sada događa na energetskim tržištima, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer koji smatra da ne možemo dopustiti Putinu da svaki dan određuje europsku cijenu električne energije", dodao je. 

Dmitri Medvedev, bivši predsjednik Rusije te zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da bi cijene plina u Europi mogle doseći 5000 eura na tržištu prije kraja godine, piše u nedjelju ruska prorežimska novinska agencija TASS. "Ovo poručujem šefovima država i vlada zemalja EU - cijena plina povećat će se na 3500 eura za tisuću kubičnih metara.Prisiljen sam povećati prognozu cijene plina na 5000 eura za tisuću kubičnih metara do kraja 2022. godine. Srdačno", napisao je na Telegramu

TAGOVI