INA ne podržava političko poentiranje na istrazi

Autor: B.O. Objavljeno: 31.08.2022. 🕜 08:39 Lokacija: Zagreb

Damir Vanđelić, tvrdi INA, nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na NO-u

INA ne podržava pokušaje političkog poentiranja na istrazi pokrenutoj u vezi prodaje plina, a izvrtanje činjenica u svoju korist može djelovati zavaravajuće na javnost. 

U šest godina koje je proveo na čelu Nadzornog odbora INA-e, Damir Vanđelić nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na tom tijelu, a koje su se odnosile na rad Uprave te poslovanje kompanije. 

Nadalje, on nije nikada na sjednicama NO-a izjavio, niti je poslao mail koji bi ukazivao na to da INA gubi novac, kako to tvrdi danas. On svoje insinuacije danas pokušava nevješto potkrijepiti mailovima kao navodnim dokazima, navodi se u priopćenju koje je poslala INA reagiravši tako na Vanđelićeve izjave iznesene u programu N1 televizije. 

 

Novčani gubici 

Tako tvrdi da je u mailu poslanom u srpnju 2021. ukazivao na to da INA gubi novac za razliku od MOL-a. Grafovi koji su poslani prikazuju poslovanje navedenih kompanija u 2020., dakle više od godinu dana prije potpisivanja plinskih ugovora koji su sada pod istragom. U njima se uspoređuje povrat na imovinu i povrat na kapital MOL-a i INA-e što je zbog različitog poslovnog portfelja kompanija neusporedivo. 

Nadalje, novčani gubici koje spominje u kontekstu sumnje na neovlaštenu prodaju plina odnosili su se na gubitke INA-e iz 2020. godine do kojih je došlo uslijed "zastoja" koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. 

Također, Vanđelić izvrće činjenice oko otkaza i postavljanja novih menadžera u INA-i. Kao predsjednik Nadzornog odbora doista je mailom u svibnju 2021. tražio nadopunu sjednice točkom o menadžerima koji su napustili kompaniju, pri čemu je važno napomenuti da je dio njih to učinio na vlastiti zahtjev. Kao i u ostalim slučajevima glasanja, Vanđelić je i na ovoj sjednici podržao odluke Uprave bez daljnjih pitanja i zahtjeva.

TAGOVI