Mjere za zaštitu građana i tvrtki od poskupljenja

Autor: B.O. Objavljeno: 02.09.2022. 🕜 09:02 Lokacija: Zagreb

Paket mjera će svjetlo dana ugledati idući tjedan

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na 145. sjednici Vlade koja je održana jučer u Zagrebu najavio je kako će već idući tjedan paket mjera za zaštitu građana i poduzeća od poskupljenja cijena općenito, a posebice cijena energenata uslijed globalne energetske krize, ugledati svjetlo dana. 

"Te se mjere dovršavaju, one će biti cjelovite, sveobuhvatne i namijenjene i za kućanstva i za javni sektor, neprofitne organizacije, dakle, za sve korisnike energenata poput škola, vrtića, bolnica, javnih ustanova, udruga, vjerskih zajednica, općina, gradova i županija. Učinit ćemo sve da njihovi računi budu takvi da će ih moći plaćati bez većih problema", izjavio je, dodavši kako je Vlada stoga vrlo detaljno i precizno radila na tom paketu mjera.

 

Mjere na vrijeme 

Također, vodit će se, naravno, računa o hrvatskom gospodarstvu, osobito mikro, malim i srednjim poduzetnicima, koliko god je to u ovim okolnostima moguće. 

"Imamo sada određene fiskalne kapacitete. Nije to nešto što treba gledati kao beskonačni izvor sredstava, ali mislim da smo našli dobar okvir koji će, vjerujem, biti pozdravljen od svih, osobito onda kada ga predstavimo", poručio je, izvijestila je Vlada

Idući tjedan će se o tome paketu razgovarati na parlamentarnoj većini. Prije toga pak obavit će se konzultacije sa socijalnim partnerima, kao što je učinjeno i u proljetnom paketu, kako bi i oni dali svoj input na te mjere. 

S obzirom na to da se veća potrošnja energenata očekuje od početka listopada, premijer Plenković napomenuo je da će te mjere biti pripremljene na vrijeme.

TAGOVI