Ukrajina želi nuditi električnu energiju i Njemačkoj

Autor: B.O. Objavljeno: 05.09.2022. 🕜 08:30 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Europskoj uniji više energije, a Ukrajini deviza

Ukrajina namjerava podržati Njemačku u njezinom pokušaju da okonča svoju ovisnost o uvozu ruske energije opskrbljujući najveće europsko gospodarstvo vlastitim viškom električne energije

"Trenutačno, Ukrajina izvozi svoju električnu energiju u Moldaviju, Rumunjsku, Slovačku i Poljsku. Ali prilično smo spremni proširiti naš izvoz u Njemačku", rekao je koncem proteklog tjedna ukrajinski premijer Denis Šmihal za dpa. 

"Imamo dovoljno električne energije u Ukrajini zahvaljujući našim nuklearnim elektranama", rekao je.

Paralelno s ruskom invazijom krajem veljače, Ukrajina se sa susjednom Moldavijom isključila iz elektroenergetske mreže s Rusijom. Elektroenergetska mreža Ukrajine je pak sredinom ožujka sinkronizirana s europskom mrežom. Od tada, ta zemlja dnevno izvozi između 400 i 700 MW električne energije u Europske uniju i Moldaviju.

 

Hitno potrebne devize 

Šmihal sada želi nekoliko puta povećati izvozne kvote za EU. "To bi bilo jako dobro za obje strane. EU bi dobila više energije, a mi bismo dobili devize koje su nam hitno potrebne", izjavio je. 

Ukrajina upravlja nuklearnim elektranama ukupne snage veće od 14 GW. Međutim, šest reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Enerhodaru od ožujka su pod ruskom kontrolom. Međunarodna zajednica vrlo je zabrinuta da bi ratna djelovanja u blizini najveće europske nuklearne elektrane mogla dovesti do nuklearne nesreće. 

Potrošnja električne energije u Ukrajini znatno je pala od početka ruske invazije, kako zbog masovnog egzodusa stanovništva tako i zbog gospodarskog pada. To je oslobodilo dodatne kapacitete za ukrajinski izvoz električne energije, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI