Černobil isključen s elektroenergetske mreže

Autor: N.D. Objavljeno: 09.03.2022. 🕜 12:55 Lokacija: Kijev (Ukrajina)

Postoji opravdana bojazan od bježanja radioaktivnosti u okoliš, rade pomoćni generatori

Ukrajinska elektriprivreda Ukrenergo upozorila je danas da su ruske snage isključile nuklearnu elektranu u Černobilu iz mreže, potaknuvši strah od hlađenja istrošenog goriva. U skladištu u elektrani pohranjeno jeoko 20.000 potrošenih gorivnih sklopova koji zahtijevaju konstantno hlađenje, što je moguće samo ako ima struje. Energoatom je rekao da bi radioaktivne tvari mogle biti ispuštene u zrak ako se struja ne vrati, a kako piše Reuters zbog ratnih operacija nemoguće je trenutno uspostaviti opskrbu električnom energijom. Trenutno rade pomoćni generatori, koji imaju goriva za 48 sati. 

Sustavi za praćenje nuklearnog materijala u postrojenjima za radioaktivni otpad u Černobilu u Ukrajini, koje su ruske snage preuzele prošlog mjeseca, prestale su jučer slati podatke UN-ovom nuklearnom nadzornom tijelu, priopćeno je u utorak. To znači da je nemoguće doznati raste li radioaktivnost. 

Vjetar može prenijeti radioaktivni oblak u druge regije Ukrajine, Bjelorusije, Rusije i Europe, navodi Energoatom. Nadalje, u objektu neće biti ventilacije zbog čega će osoblje biti izloženo opasnoj dozi radijacije. Sustav za gašenje požara također ne radi što predstavlja ozbiljnu opasnost u slučaju izbajanja požara, primjerice uslijed pada projektila na objekt. IAEA je situaciju opisala kao izuzetno opasnu.

TAGOVI