Optimizacija poslovanja kutinske tvrtke

Autor: B.O. Objavljeno: 11.03.2022. 🕜 10:44 Lokacija: Kutina

Petrokemija ispunjava obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima

Poskupljenje plina snažno utječe na djelatnost proizvodnje mineralnih gnojiva u Europskoj uniji, kako sa stajališta značajnih povećanja troškova proizvodnje i posljedično smanjenja potražnje pod utjecajem visokih cijena gotovih proizvoda, tako i sa stajališta ograničenja ponude pod utjecajem optimizacije poslovanja cijelog niza europskih proizvođača, priopćila je kutinska tvrtka Petrokemija. Sve navedeno očekivano će utjecati na poljoprivredno - prehrambeni ciklus s ishodom rasta troškova proizvodnje hrane. 

"Petrokemija u aktualnom okruženju nema problema s osiguranjem ugovorenih količina plina od svojih dobavljača te ispunjava sve obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima. Kompanija će u narednom razdoblju provoditi niz mjera i aktivnosti kako bi optimizirala proizvodnju, uz istovremeno zadovoljavanje odgovarajućih potreba prioritetnih tržišta", navodi se u priopćenju. 

Sukladno tome, Petrokemija je planski krenula sa zaustavljanjem proizvodnih kapaciteta pogona Amonijak i Urea, uz zadržavanje u normalnom režimu rada ostalih linija mineralnih gnojiva, a uvjetovano optimizacijom poslovanja i potrebom izvođenja nužnih popravaka koji su odgađani zbog nedostataka rezervnih dijelova u proteklom razdoblju.

 

Žurna reakcija 

Nedostatak dijelova bio je pod utjecajem usporenih lanaca opskrbe i dugačkih rokova isporuke potrebnih materijala od dobavljača iz Azije. Istovremeno, plin je na CEGH burzi porastao s cijene od 118 EUR/MW h 1. ožujka na 251 EUR/MWh 7. ožujka, uz snažnu volatilnost, što je zahtijevalo žurnu reakciju kako bi se spriječili nekontrolirani gubitci koji bi nastali u uvjetima proizvodnje s povijesno visokim i neodrživim troškovima plina, a imajući istovremeno u vidu da je i potražnja na tržištu značajno smanjena pod utjecajem šoka cijena

Petrokemija je pravovremeno prije zaustavljanja proizvela dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe te je u tom smislu isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku. 

"Petrokemija pri tome potpuno prati naše kupce i partnere s naručenim i odobrenim količinama i ugovorenim cijenama mineralnih gnojiva, neovisno o aktualnim utjecajima. Sukladno stanju na tržištu plina i mineralnih gnojiva bit će utvrđen plan proizvodnje za naredno razdoblje. Daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovarat će se nakon 15. ožujka, dok će nova proizvodnja ovisiti o navedenim utjecajima iz okruženja", objavila je Petrokemija.

TAGOVI