Velika prilika za rast obnovljivaca u EU

Autor: N.D. Objavljeno: 09.03.2022. 🕜 09:23 Lokacija: Zagreb

Najveći developeri u fotonaponu, vjetru i vodiku dočekali su svoj trenutak

Dok se europske elektroprivrede i dobavljači energije utrkuju u smanjenju izloženosti Rusiji, developeri obnovljivih izvora energije spremni su okoristiti se od ubrzanog prijelaza na čistija goriva. Ruska invazija na Ukrajinu tjera tvrtke da odustanu od svog oslanjanja na ruske isporuke plina i obustave operacije u zemlji, ostavljajući dobro pozicioniranim tvrtkama mogućnost da zauzmu još veći tržišni udio jr će EU odgovoriti ubrzavanjem svog vremenskog okvira kretanja prema neto-nula, konstatiraju sektorski analitičari. 

Primarni put Europe da smanji oslanjanje na Rusiju bit će ubrzanje primjene obnovljive energije. To bi trebalo rezultirati povećanim prodajnim mogućnostima i za solarne i za tvrtke fokusirane na energiju vodika”, rekao je Wells Fargo Securities klijentima 2. ožujka, citirajući američkog proizvođača vodikovih gorivnih ćelija Plug Power, danskog diva za offshore vjetroelektrane  Ørsted i izraelsku SolarEdge Technologies, koji su najveći dobitnici, s obzirom na njihov postojeći prodor na europsko tržište. 

U intervjuu 4. ožujka, predsjednik i izvršni direktor Plug Powera Andy Marsh rekao je da je tvrtka spremna pomoći Europi da proširi svoje izvore zelenog vodika izvan zajedničkih ulaganja tvrtke s francuskim proizvođačem automobila Renault i španjolskom energetskom tvrtkom Acciona. "Ovo je velika prilika za nas", rekao je Marsh. “Prije dva tjedna, poruka o vodiku i posebno zelenom vodiku bila je ispunjenje cilja od 1,5 Celzijevih stupnjeva. Danas je to puno više od toga – to je i pitanje nacionalne sigurnosti, ne samo za Europu nego i za cijeli liberalno-demokratski svijet.”, piše S&P Capital.

TAGOVI