Merz: Zaustavite ovo ludilo

Autor: B.O. Objavljeno: 08.09.2022. 🕜 09:02 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Njemački oporbeni čelnik protiv zabrane rada preostalih nuklearnih elektrana

Njemački oporbeni čelnik Friedrich Merz nazvao je "ludilom" odluku tamošnjeg kancelara Olafa Scholza da ne dopusti nastavak rada preostalih nuklearnih elektrana u zemlji. 

Obraćajući se izravno Scholzu tijekom rasprave u njemačkom parlamentu, Merz je uzviknuo: "Zaustavite ovo ludilo!". 

Čelnik demokršćana (CDU) dodao je kako bi odluka da se nuklearnim elektranama ne produlji rad mogla nepovratno naštetiti statusu Njemačke kao održive lokacije za poslovanje. 

Scholz i njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck iz Zelenih žele zadržati dvije od posljednje tri njemačke nuklearne elektrane u stanju pripravnosti, umjesto da im daju produljenje životnog vijeka kako zahtijevaju neki u oporbi, ali i u vladajućoj koaliciji.

 

Složno djelovanje 

Scholz je pak na komentare odgovorio optužbama da Merz sije podjele, javlja njemačka novinska agencija dpa. 

"Oni koji govore o podjelama ugrožavaju koheziju u ovoj zemlji, a to je sada pogrešno", rekao je Scholz u Bundestagu. "Ne podcjenjujte našu zemlju - nemojte podcjenjivati građane ove zemlje", rekao je. "U teškim vremenima naša zemlja nadilazi samu sebe. Imamo dobru tradiciju složnog djelovanja kad stvari postanu teške". 

Njemačka Savezna vlada pokušava osigurati opskrbu energijom za ovu zimu u kontekstu znatno smanjenih isporuka plina plinovodom Sjeverni tok 1 iz Rusije. 

Umjesto da budu zatvorene koncem godine, kako je planirano, dvije nuklearne elektrane u Bavarskoj (NE Isar 2) te Baden i Württembergu (NE Neckarwestheim) bit će u rezervi do sredine travnja u slučaju potreba za stabilizacijom elektroenergetske mreže u južnoj Njemačkoj. 

U neočekivanom razvoju događaja u srijedu, Habeck je primio pismo od operatora nuklearne elektrane Isar 2 u kojem se navodi kako plan da se postrojenja zadrže u rezervi tehnički nije moguć.

TAGOVI