Čelnik udruge koja okuplja njemačke organizacije za ispitivanje i inspekcije (TÜV-ove) Joachim Bühler smatra da bi ponovno puštanje u pogon nuklearnih elektrana u Njemačkoj u kratkom roku bilo moguće. To osobito vrijedi elektrane koje su iz pogona isključene potkraj prošle godine: NE  Meiler Brokdorf u Schleswigu i Holsteinu, NE Grohnde u Donjoj Saskoj i NE Gundremmingen C u Bavarskoj. Pri tome njihovo ponovno puštanje u pogon "...nije pitanje godina, već čak par mjeseci ili tjedana." Naravno, za sve to ponajviše je potrebna politička volja.

Zašto se radi o baš te tri elektrane. Naime, prema podacima kojima raspolažu TÜV-ovi, one se nalaze u takvom stanju, sa sigurnosno-tehničkog gledišta, da bi se bez ikakvih problema ponovno mogle priključiti na njemačku elektroenergetsku mrežu. Istodobno, radi se o tri elektrane koje su za vrijeme pogona i prema sigurnosnim i prema tehničkim parametrima bile među najboljima na svijetu.

Rasprava o ponovnom uključivanju njemačkih nuklearnih elektrana zahuktala se nakon smanjivanja uvoza plina u Njemačku iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1. Iako se plin u Njemačkoj ponajviše koristi kao energent za grijanje, njime se pokriva 10% proizvodnje električne energije. Dakle, ako bi se ta energija, kao do kraja prošle godine, proizvodila u nuklearnim elektranama, onda bi bilo više plina za grijanje kućanstava i za pokrivanje industrijskih potreba. 

Uz spomenuta tri postrojenja koja su nedavno isključena iz pogona, u Njemačkoj su u pogonu još tri preostale nuklearne elektrane: NE Emsland u Donjoj Saskoj, NE Isar 2 u Bavarskoj i NE Neckarwestheim 2 u Badenu i Württembergu. No, prema sklopljenim ugovorima (koje je teško promijeniti u kratkom roku!), sva tri postrojenja bi najkasnije do 31. prosinca ove godine morala biti isključena iz pogona. Svijetlu točku u vezi s nastavkom primjene nuklearne energije u Njemačkoj mogla bi biti najava glasnogovornice njemačke Savezne vlade o tome da savezni kancelar Olaf Scholz prije konačne odluke želi vidjeti rezultate tzv. stres-testa o sigurnosti opskrbe električnom energijom, objavila je njemačka novinska agencija DPA.