Ograničavanje cijena električne i toplinske energije te plina

Autor: Boris Odorčić Objavljeno: 08.09.2022. 🕜 13:04 Lokacija: Zagreb

Vlada je predstavila veliki paket mjera – snažnu intervenciju s ciljem zaštite od rasta cijena

Jesenski paket mjera ponovno predstavlja snažnu intervenciju koja je pripremana s ciljem zaštite građana, gospodarstva, institucija i funkcioniranja društva od rasta cijena, istaknuto je na 147. sjednici Vlade koja je održana danas u Zagrebu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako novi paket mjera odlikuju tri elementa – snaga, pravednost i sveobuhvatnost. "Snažan je zato da očuva standard građana, da osigura funkcioniranje javnih ustanova te da zadrži visok rast gospodarstva", rekao je. 

"Pravednost ovoga paketa bitna je jer je on usmjeren upravo na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija i koja pokazuje da društvo, država funkcionira na temelju načela solidarnosti i distribucije zajedničkih prihoda. Mi ovdje redistribuiramo ono što nam je na raspolaganju na pravedan način te dajemo onima koji bi u ovakvim kriznim okolnostima bez presedana bez ovakve intervencije države sigurno imali poteškoće da funkcioniraju normalno kao kućanstva i obitelj", napomenuo je, dodajući kako je taj paket sveobuhvatan zato što ne ostavlja baš nikoga po strani. 

"Osim kućanstava, on izravno cilja na javni i neprofitni sektor te na gospodarstvo. Nismo smetnuli s uma ni zaboravili poduzetnike koji rade i koji su na tržištu te plaćaju poreze pridonoseći tako napretku hrvatskog društva te kojima je jednako tako taj globalni poremećaj utjecao na troškove, poslovanje i, u konačnici, tržišnu poziciju", pojasnio je. 

K tomu, Vlada brine o ranjivim skupinama za koje je napravljen poseban i cjelovit paket koji će, uvjeren je Plenković, biti odgovarajući za prebroditi krizu. "Međutim, ne zaboravljamo ni dugoročni smjer. Sveobuhvatnost mora sadržavati i naznaku kuda idemo u ovim globalnim okolnostima. A to je ubrzana tranzicija na obnovljive izvore", naglasio je.

 

Precizna snimka 

Prvi dio paketa, nastavio je, odnosi se na ublažavanje cijena energije. "Kada je riječ o kućanstvima, idemo na ograničene cijene električne energije. Po prosječnoj cijeni od 59 eura za MW h za polugodišnju potrošnju do 2.500 kW h mjera je fiksirana od 1. listopada do 31 ožujka iduće godine pokrivajući razdoblje koji je nama najbitnije, a to je jesensko-zimsko. Dakle, kućanstva koja će potrošiti električne energije do 2.500 kW h će plaćati 59 eura za megavatsat. Ono što potroše povrh 2.500 kW h, plaćat će po prosječnoj cijeni od 88 eura za megavatsat. Ti prosjeci temelje se na stvarnoj prosječnoj potrošnji hrvatskih kućanstava i precizne snimke stanja sada", rekao je, dodajući kako je financijska vrijednost te mjere 3,1 milijardu kuna. 

Jednako tako, napravit će se određene izmjene postojeće kategorizacije električne energije, a to je da postoje kućanstva i poduzetništvo (gospodarstvo). 

"Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske. Tu mislim na dječje vrtiće, škole, fakultete, institute, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, općine, gradove, županije, državne institucije, komunalna poduzeća, vodovode i odvodnje te niz sudionika koji su navedeni u našim pravnim aktima koji imaju drugu svrhu, a ne klasičnu gospodarsku. Za njih smo osigurali jeftiniju električnu energiju u visini univerzalne usluge za kućanstvo koja je malo veća od prosječne cijene za kućanstvo i iznosi 62 eura za MW h, i to bez one skuplje kategorije ovisno o potrošnji. Naime, smatramo da dječji vrtić, škola, fakultet ili, primjerice, bolnica moraju normalno funkcionirati, unatoč ovakvim okolnostima, po prihvatljivoj cijeni električne energije", naglasio je, dodajući kako je vrijednost te mjere milijardu kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka iduće.

 

Veliki potrošači 

Za poduzetnike je pak napravljena gradacija ograničene cijene električne energije također za navedeno razdoblje. 

"Za polugodišnju potrošnju do 250.000 kW h ide se s jeftinijom strujom po jedinstvenoj tarifi od 0,5295 kn/kW h. Za polugodišnju potrošnju iznad 250.000 kW h za kupce po jedinstvenoj tarifi određena je cijena od 1,6176 kn/kW h. Za kupce s višom i nižom tarifom, cijena iznosi 1,7215 kn/kW h za kupce u višoj te 0,8447 kn/kW h za one u nižoj tarifi. Prosječna cijena, dakle nakon što netko potroši 250.000 kW h prelazi u veću kategoriju od 180 eura za MW h". 

Također, postoji još jedna kategorija za velike potrošače čija je polugodišnja potrošnja veća od 2,5 GW h. 

"Tu će prosječna cijena iznositi 230 eura po megavatsatu. To je maksimalna cijena za tih šest mjeseci. Vrijednost te mjere je 266 milijuna kuna", izjavio je.

 

Toplinska energija 

Cijene plina za kućanstva ograničene su do 1. travnja iduće godine. "Svi naši građani mogu biti mirni. Cijene za kućanstva ostaju ograničene do 1. travnja iduće godine", istaknuo je, dodajući kako niz članica, uključujući Hrvatsku zagovara poduzimanje zajedničkih mjera na razini EU-a kojima bi se obuzdao rast cijena plina

Taj će stav Hrvatska zastupati na sastanku europskih ministara energetike koji se održava sutra u Bruxellesu te će se pritom zalagati za cjelovito europsko rješenje. Samo jedinstvena Europska unija može kvalitetno upravljati krizom, a Hrvatska će svojim idejama i infrastrukturom (LNG terminalom, plinovodima, naftovodima, ulaganjima u obnovljive izvore i dr.) moći tome prilično pridonijeti. 

Plenković je dodao kako je Vlada svjesna važnosti ograničavanja cijena toplinske energije. "Riječ je o mjeri koja obuhvaća gotovo 160.000 kupaca i više od 98 posto isporučene toplinske energije u kojoj idemo za time da bude nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave u ogrjevnoj sezoni. Dakle, kućanstvima i poduzetnicima u centralnim i zatvorenim toplinskim sustavima ne mijenja se cijena po kilovatsatu", rekao je, dodajući kako je vrijednost te mjere 1,47 milijardi kuna. 

Za građane koji se griju na ogrjevno drvo, dogovoreno je povećanje plana njegove proizvodnje od strane Hrvatskih šuma s milijun m3 na 1,1 milijun m3 te s dodatnim popustom od pet posto na 20 posto cijene po metru prostornom. "Očekivani broj korisnika, govorim s onima koji imaju najmanja sredstva, iznosi približno 35.000. Vrijednost te mjere je 32 milijuna kuna", objasnio je. 

Također, Vlada će idući tjedan ograničiti cijene ukapljenog naftnog plina (propan-bitan) u bocama. "Naime, ograničit će se marže i regulirati cijena ukapljenog naftnog plina u bocama, čime će se cijena sniziti", istaknuo je, među ostalim, Plenković.

TAGOVI