Nijemci mijenjaju navike zbog skupe energije

Autor: N.D. Objavljeno: 08.09.2022. 🕜 08:53 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Čeličenje hladnom vodom i prohladna radna mjesta ove zime

Zbog računa za energente koji su porasli i do 600%, Nijemci uvode drastične mjere štednje energenata. Ako ne budu imali ruskog plina, prijeti im hladna zima. Građani se tako tuširaju hladnom vodom, ne koriste sušilice već rublje suše na svježem zraku te masovno prelaze na LED žarulje. Jedan stanovnik Berlina je rekao da hladno tuširanje prihvaća kao “malu gestu protiv Putina”, prenosi Business Insider. Neke njemačke tvrtke također provode energetska ograničenja kao mjeru uštede. 

Vonovia, njemačka grupacija za nekretnine ranije je najavila da će stanarima smanjiti grijanje tijekom noći između 23 sata i 6 ujutro kako bi se “uštedjelo što više plina” i smanjili troškovi grijanja za procijenjenih 8%. U Dippoldiswaldeu, gradu u njemačkoj pokrajini Saksoniji, nekim je stanarima zabranjeno tuširati se vrućom vodom između 8 i 11 sati, 13 i 17 sati te nakon 21 sat, navodi se u srpanjskoj Facebook objavi lokalne stambene zadruge. Stambene zadruge vrlo su čest i povoljan oblik stanovanja, pošto brojni građani ne posjeduju vlastite nekretnine.

Stambene zadruge na udaru štednje

U Hannoveru više nije dopušteno tuširanje vrućom vodom na javnim bazenima. “Želimo se što je prije moguće osloboditi stiska ruskog uvoza energije”, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck novinarima u kolovozu, dodajući da iako će sadašnje mjere pomoći u smanjenju ukupne potrošnje energije u zemlji, to nije dovoljno. 
 
Od rujna je njemačka vlada uvela nova pravila za ograničavanje potrošnje energije u javnim zgradama i spomenicima. Grijanje privatnog bazena i osvjetljenje trgovina noću bi također mogli biti ograničeni. Grad Hannover je krajem srpnja objavio popis ograničenja koja uključuju ograničavanje uredske elektronike kao što su pisači, zatvaranje tople vode u javnim sudoperima (isključujući bolnice i škole), zatvaranje javnih fontana i ograničavanje sobne temperature u općinskim zgradama na maksimum od 20 stupnjeva Celzijevih. 

 “Cilj je smanjiti našu potrošnju energije za 15 posto. Ovo je reakcija na nadolazeću nestašicu plina, koja predstavlja veliki izazov za općine – posebno za veliki grad poput Hannovera”, rekao je Belit Onay, gradonačelnik Hannovera u priopćenju, prenosi Večernji.

Poduzeća u strahu za egzistenciju

Inače, više od 90% srednjih poduzeća u Njemačkoj smatra rast cijena energije i sirovina velikom ili čak egzistencijalnom prijetnjom, pokazalo je u srijedu istraživanje udruženja BDI. Više od trećine srednjih poduzeća konstatira da rast cijena energije dovodi u pitanje njihov opstanak, pokazalo je istraživanje provedeno od sredine kolovoza do početka rujna. 

U istraživanju provedenom u veljači njihov je udio iznosio 23%. Nekih 58% od ukupno 583 anketirana poduzeća smatra snažan skok troškova velikim izazovom, a gotovo četvrtina razmatra mogućnost preseljenja dijela poslovanja ili se već odlučila na taj potez. Njih 10 posto ograničilo je ili prekinulo proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja energije.

TAGOVI