Prva hrvatska javna institucija započela sa štednjom struje

Autor: N.D. Objavljeno: 20.07.2022. 🕜 12:16 Lokacija: Zagreb

Racionalnije rashlađivanje ureda uštedjet će 20% struje

Ne treba čekati ni Europsku komisiju ni hrvatsku Vladu kako bi se racionalno trošila energija, moto je Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koji je vjerojatno prva javna ustanova u Hrvatskoj koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija čime će, prema procjenama, uštedjeti 20 posto energije. PMF je odluku o namještanju klima-uređaja donio na fakultetskom kolegiju 17. svibnja, a podsjetnik je poslan svim zaposlenicima 27. lipnja na početku toplinskog vala. 

Fakultet je, k tome, financirao izradu elaborata za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka ukupne snage od 192 kW. "Za dva tjedna raspisat ćemo javnu nabavu za izvođenje navedenih radova. Osim toga naručili su Tehničko-ekonomsku studiju energetske obnove zgrada Fakulteta od izv. profesorice Tee Žakule i njezina tima s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu. PMF želi biti primjer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora što je u skladu s našom misijom da mijenjamo društvo znanjem", rekao je Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Danas bi Europska komisija treba objaviti preporuke za racionalno korištenje energije, a Vlada navodno priprema paket mjera za racionalizaciju potrošnje energije, odnosno štednju na energiji. Pojedinosti se još ne znaju, no u Vladi kažu kako će se donijeti mjere za državna tijela, a građanima će se također uputiti preporuke vezane uz smanjenje potrošnjepower and energy masters

TAGOVI