Borba protiv energetskog siromaštva i u Križevcima

Autor: B.O. Objavljeno: 18.07.2022. 🕜 08:06 Lokacija: Križevci

Korak naprijed za održivost u Križevcima i okolici

U Energetsko-klimatskom uredu u Križevcima krajem proteklog tjedna udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i energetska zadruga KLIK (Križevački laboratorij inovacija za klimu) otvorili su Centar za borbu protiv energetskog siromaštva, nakon Zagreba, drugi takav u Hrvatskoj. 

Građani Križevaca i okolice će ovdje moći dobiti savjete o jednostavnim mjerama kojima mogu poboljšati energetske uvjete u svojem kućanstvu, ali i informacije o mogućnostima financiranja mjera energetske učinkovitosti, kao i pomoć kod prijava na javne pozive za sufinanciranje energetske obnove. 

Govoreći o aktivnostima koje Križevci provode u smjeru energetske neovisnosti i klimatske neutralnosti, gradonačelnik Mario Rajn je spomenuo energetsku obnovu javnih zgrada, istraživanje geotermalnog potencijala, izgradnju punionica električnih vozila. 

Posebice je spomenuo projekt Križevačkih sunčanih krovova kojim su na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka i Gradske knjižnice Franjo Marković postavljene sunčane elektrane kroz model grupnog ulaganja, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.

 

Rebalans proračuna 

Svjesni kako treba poticati građane da se okrenu obnovljivim izvorima, ali uz jasnu podršku Grada, pokrenut je program sufinanciranja izgradnje sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Prve godine bilo je tri korisnika, prošle 13, a u 2022. sredstva su povećana sa 150 tisuća na 500 tisuća kuna. Zbog velikog interesa građana, posljednjim rebalansom proračuna, osigurano je dodatnih 500 tisuća kuna te stavka u proračunu za ovu godinu iznosi milijun kuna. 

Gradonačelnik Križevaca je napomenuo kako važnu ulogu u upoznavanju građana s obnovljivim izvorima ima Energetsko-klimatski ured koji je otvoren prošle godine. 

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva otvoren je kao dio projekta Powerpoor kojeg provodi udruga DOOR. 

Voditeljica projekta Powerpoor Anamari Majdandžić istaknula je da se raspravljalo o tome da se otvaraju ovakvi centri po cijeloj Hrvatskoj, stoga su se odlučili pokrenuti pilot-projekt kako bi se njihova iskustva kasnije mogla aplicirati na nacionalnoj razini. 

"Križevci su već sada primjer dobre prakse, a vjerujem da će ovaj Centar privući vaše sugrađane i potaknuti ih na promjene kojima će uštedjeti energiju i smanjiti troškove", dodala je.

 

Energetska tranzicija 

"Zbog rata u Ukrajini i rasta cijena energenata, velik je interes za sunčane elektrane i promjene sustava grijanja pa smo tako ove godine pripremili 37 projekata sunčanih elektrana za kućanstva i šest projekata za pravne osobe. Građani nam se i dalje javljaju gotovo svakodnevno, a očekujemo da će se broj upita povećati prije početka nove sezone grijanja", rekla je Ivana Dubravec iz KLIK-a. 

"Centar za borbu protiv energetskog siromaštva korak je više u KLIK-ovoj misiji da stvori održivu i otpornu lokalnu zajednicu na putu energetske tranzicije. Velika je čast da smo prepoznati da budemo jedan od dva centara u Hrvatskoj i potvrda je to da smo na pravom putu. Pozivam građane da nam se slobodno obrate, ne samo za projekte, već i za savjete oko malih mjera energetske učinkovitosti kojima mogu postići značajne uštede", istaknula je Upraviteljica KLIK-a Sanela Mikulčić Šantić.

TAGOVI