Vlada traži ostavke hrvatskih članova Uprave INA-e

Autor: N.D. Objavljeno: 07.09.2022. 🕜 15:13 Lokacija: Zagreb

Filipović kaže da želi da se domaći plin prodaje hrvatskim tvrtkama

Hrvatska Vlade će predložiti da se hrvatski članovi Uprave Ine razriješe, a osim toga Vlada će zatražiti da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodaje hrvatskim građanima i tvrtkama i to prihvatljivim cijenama", rekao je danas na konferenciji za medije ministar gospodarstva Davor Filipović. Filipović priželjkuje i odlazak mađarskih članova Uprave INA-e, čiji predsjednik Uprave Sandor Fasimon je danas dao ostavku. 

U hrvatskoj kvoti u Upravi INA-e su Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić, dok su u mađarskoj kvoti Ferenc Horvath i Joszef Simola. Članovi Uprave odgovorni su prema statutu za poslovanje kompanije. Iza bombastičnih najava i riječi stoji složena situacija jer premijer ne može tražiti smjenu mađarskih članova Uprave INA-e, a Vlada može donijeti odluku i predložiti smjenu troje svojih članova, no to ne znači da će ona biti prihvaćena. Odluka se daje na glasanje, a Mađari imaju većinu u Skupštini društva, Upravi i Nadzornom odboru pa postoji i mogućnost da zahtjev za smjenom i ne bude prihvaćen, a u tom slučaju jedina opcija su ostavke članova Uprave. 

Ina u 2022. planira proizvodnju 703 mil. m3 plina i da bi sav taj plin koji je proizveden u Hrvatskoj treba ići hrvatskim građanima i tvrtkama po prihvatljivoj cijeni, rekao je ministar gospodarstva povezane vijesti Šef Uprave Ine ponudio ostavku! “Osjećam moralnu odgovornost, šokiran sam Škugorovim postupcima” Plenković će inzistirati na smjeni Uprave Ine, ali sve ključeve drže – Mađari. 

Domaći plin u domaćoj potrošnji

Hrvatska Vlada će predložiti da se hrvatski članovi Uprave Ine razriješe, a osim toga Vlada će zatražiti da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodaje hrvatskim građanima i tvrtkama i to prihvatljivim cijenama, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović. 

 “Kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje onda se kao primjeri lošeg upravljanja navodi Lehman Brothers ili Enron, a na žalost i ova afera iz Ine će ući u knjige. To je posljedica lošeg upravljanja, da menadžeri 4. razine donose odluke koje imaju katastrofalne reperkusije. Inzistirat ćemo na promjeni sustava upravljanja i reviziju, a Vlada će predložiti NO-u da se hrvatski članovi Uprave Ine razriješe.", rekao je ministar. Sljedeći tjedan slijedi novi sastanak s predstavnicima MOL-a, a Vlada će odluku o plinu donijeti sljedeći tjedan, rekao je ministar Filipović. Na novinarsko pitanje hoće li se na neki način definirati Ini po kojoj cijeni može plin prodavati HEP, ministar je odgovorio da se razgovara se da se sve pokrije iz plina koji proizvodi Ina po prihvatljivim cijenama. HEP će preuzeti ogroman teret kako bismo mogli uvesti mjere kojima ćemo pomoći našim građanima i našim poduzećima, istaknuo je.

TAGOVI