Češka donijela odluku o ograničavanju cijena struje i plina

Autor: N.D. Objavljeno: 13.09.2022. 🕜 08:32 Lokacija: Prag (Češka)

Cijena električne energije za kućanstva i javne ustanove ograničava se na oko 200 EUR/MWh

Vlada Češke utvrdila je ograničenja cijena električne energije i plina za domaćinstva i male potrošače, prema nacrtu koji je u ponedjeljak navečer odobrio liberalno-konzervativni kabinet premijera Petra Fiale. Oba doma parlamenta moraju potvrditi odluku. Ako to učine, cijena električne energije za domaćinstva i male potrošače od 1.studenog biće ograničena na najviše šest kruna po kWh, što je ekvivalentno približno 24 eurocenta. Troškovi mreže i distribucije nisu uključeni, tako da krajnje cijene električne energije dodatno podižu mrežne usluge koje nisu uključene u gornju granicu. 

Za prirodni plin, gornja granica cijene je postavljena na oko 12 eurocenti. Češke cijene energije trenutno su među najvišima u Europi, posebno ako se u obzir uzme kupovna moć. Fiala je rekao da će rješenje za rješavanje visokih cijena za industriju biti objavljeno u srijedu. 

Financiranje mjere porezima

Kada se prilagodi porezima, češka gornja granica cijene električne energije odgovara oko 200 EUR/MWh, što je nivo cijene koji se spominje u prijedlozima Europske komisije za ograničavanje cijene za proizvođače koji ne koriste prirodni plin. To je daleko iznad cijena prethodnih godina, ali i daleko ispod tržišnih cijena od ponedjeljka za nabavku Njemačke za 2023. koja je iznosila 479 EUR/MWh.

Razliku između gornje granice i stvarne cijene trebat će netko platiti, djelomično država, jer ministar financija Zbynek Stanjura procijenio je cijenu mjere na oko 5,3 milijarde eura. Ograničenje bi trebalo biti financirano neočekivanim porezom koji vlada planira za energetske kompanije, rafinerije, banke i trgovce gorivom i električnom energijom, za koji je Stanjura rekao da bi sljedeće godine mogao prikupiti oko 70 milijardi kruna (blizu 3 mlrd. EUR), piše Reuters. 

Daljnji novac bi se izvukao kao dividende od državnih firmi i prodaja emisijskih jedinica, rekao je on. Javni objekti kao što su škole i bolnice također će imati koristi od gornje granice cijena. Češka traži alternative ruskom plinu i osigurala je skladištenje u LNG terminala u Nizozemskoj, javljaju tamošnji mediji.

TAGOVI