Visoke cijene energije će ostati, upozorava njemački ministar

Autor: B.L. Objavljeno: 03.05.2022. 🕜 09:16 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Njemačka se sprema za napuštanje ruske nafte, ali i na visoke cijene energije i energenata

Potrošači u Njemačkoj moraju se dugoročno pripremiti na visoke cijene energije, upozorio je njemački savezni ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck. "Morat ćemo nastaviti računati s višim cijenama," istaknuo je i napomenuo kako država ne može ublažiti sve te poraste cijena. Naime, njemačka Savezna vlada je do sada uspostavila brojne programe pomoći kako bi osigurala likvidnost opskrbljivača energijom, a time i njihovo poslovanje. Većina njemačkih tvrtki tako ima dugoročne ugovore kojima su cijene 'zaključane', što znači da mnoge neće ni osjetiti posljedice porasta cijena energije sve do 2023. godine, a onda se može očekivati porast cijena i njihovih proizvoda i usluga. 

Jedan od načina na koji njemačka vlada pomaže gospodarstvu su povoljni zajmovi Kreditne banke za obnovu (KfFW) i subvencioniranje troškova za energiju. Ipak, ministar Habeck pri tome napominje da su takve, izravne subvencije povezane s vrlo strogim uvjetima koje u Njemačkoj može zadovoljiti tek oko 4000 tvrtki. 

Istodobno, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovila je kako se Njemačka zalaže za embargo na uvoz nafte iz Rusije i da je spremna i na nekoliko godina bez njega. Tako su novi ugovori o dobavi nafte značajno smanjili njemačko oslanjanje na rusku naftu pa je njezin udio u Njemačkoj s 35% pao na 12% u samo nekoliko tjedana, objavila je njemačka tiskovna agencija DPA.


TAGOVI