Mađarska se protivi nametanju daljnjih sankcija Rusiji

Autor: N.D. Objavljeno: 02.05.2022. 🕜 13:14 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Deset zemalja u Europi plaća ruske sirovine preko računa uz konverziju u rublje

Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera na nacionalnom radiju izjavio je da Mađare ne treba siliti da plaćaju cijenu rata u Ukrajini. "To se može prevenirati ako nastavimo kupovati energentne po najnižoj mogućoj cijeni", dodao je. Nastavio je da bi EU trebala povući svoje ranije odluke i ne donositi sankcije koje će kupovinu ruskog plina i nafte učiniti nemogućom. U protivnom Mađarska bi morala kupovati skupe energente, što će učiniti nemogućom umjetno održavanje cijena za kućanstva na postojećoj razini, a gospodarstvo neće funkcionirati, dodao je. 

Mađarska vlada će ići za povećanjem mirovina, koje će rasti za daljnjih 3,9%, na ukupno 8,9%, a povećanje će biti retroaktivno isplaćeno svima s datumom od početka godine. "Ne smijemo donositi sankcije kojima penaliziramo sami sebe umjesto onih koje želimo sankcionirati", kazao je Guylas. Pojasnio je da transakcije u rubljama ne postoje, već da Mađarska Rusiji energente plaća u eurima, što se konvertira u rublje, a tako rade i drugi. 

Ustvrdio je uz Mađarsku da ukupno devet europskih zemalja koristi istu shemu plaćanja, ali "danas ideja dobog Europljanina znači da lideri tih zemalja nisu iskreni kad govore u međunarodnoj areni ili svojim građanima, tako da ostalih devet zemalja ne želi reći da radi isto. Nema sumnje da države koje uvoze sirovine iz Rusije koriste isti oblik plaćanja kao za ruski plin", kazao je Guylas. Naglasio je da je mađarski MOL podnio značajan teret blokiranja cijene motornih godiriva na 480 forinti (1,27 eura) po litri, objavio je Hunagry today. 

TAGOVI