Plinsko skladište Okoli gotovo je u potpunosti napunjeno

Autor: N.D. Objavljeno: 23.09.2022. 🕜 11:59 Lokacija: Zagreb

I Europska plinska skladišta spremno čekaju iznimno nesigurnu zimu

Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta Okoli na razini je od 87% posto ukupnog kapaciteta, budući da je u njega dosad utisnuto 3,75 milijardi kWh, pokazuju najnoviji podaci Podzemnog skladišta Okoli. Prema preporukama Europske komisije i odluci hrvatske Vlade, skladište do 1. studenoga mora dosegnuti 80 posto zapunjenosti. Ukupna godišnja potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2,9 milijardi prostornih metara. 

Za usporedbu europska skladišta plina zapunjena su trenutno na visokih 86,6%, te je u njih utisnuto 965 TWh plana, što je na razini prosjeka u periodu 2017.-2021. Glavnina zemalja, s izuzetkom Danske i Poljske te Velike Britanije i dalje puni svoja plinska skladišta i to prosječno s 2.667 GWh dnevno. Za usporedbu, Njmečka je postavila nacionalni cilj o 95% plina u skladištima do studenog, a već sada je na 90,5%. 

Redukcije su ipak moguće

Vlada je početkom lipnja naložila HEP-u da nabavi 270,8 milijuna prostornih metara prirodnog plina ili otprilike 2,5 mlrd kWh, i uskladišti ga u PSP Okoli, kako bi se na domaćem tržištu tijekom zime omogućila nesmetana opskrba. Ipak, koliko god se uzdali u plinska skladišta, potrebno je znati da su ona dostatna za tek tek dva i pol do tri zimska mjeseca, ako Rusija poptuno prekine opskrbu. 

U svakoj nevolji obično ima i nešto pozitive a to je sezonska prognoza vremena koja sugerira da bi ova zima, srećom, trebala biti blaža. Precizan podatak kaže da europska plinska skladišta pokrivaju 20% do 25% godišnje potrošnje, a eventualne redukcije nije moguće predvidjeti već otpirlike dva tjedna unaprijed, koliko doseže koliko-topliko precizna vremenska prognoza, konstatira Oil Price. 

TAGOVI